2017-11-17
自己对韩国其实无咩好感,唯二钟意嘅系韩国菜同韩国菜(自行理解),尤其喺英国嘅日式烧肉唔常见,韩式烧肉就成为咗代替品,食得仲密过喺香港果阵。呢间舖虽然旺角都有分店,不过旺角估计人多难等位,就走去乐富呢边,屋村地方应该坐得舒服啲又唔使咁赶。果然就算正值晚饭时间,都可以顺利walk in有位,如果系旺角要等卡位真系睇吓时运高唔高。即刻睇个餐牌,见到有二人同三人套餐,睇落又唔算贵,不过里面无烧肉都系散叫啱我啲。 我系好钟意食烧牛舌,所以叫咗客,呢度嘅牛舌系薄切版,个人比较钟意厚切多啲嘅老实讲,不过以份量计佢咁多块其实都几抵。块牛舌食落去唔系爽脆嘅口感,而系比较软熟嫩滑,仿如食高级牛肉。作为港猪当然要食吓同类,佢有只济洲岛黑毛猪五花腩,唔知又有咩唔同?睇见佢纹理分布都几平均,同时又无话太多肥膏,似乎唔错。块五花腩无经过腌制都几大胆,证明佢对块肉好有信心。食落果然无令我失望,肉香够突出同时无膻味,有丹麦猪嘅感觉,少少油脂令味道更丰富,果然一分钱一分货。喺爱丁堡食过韩国人开嘅餐厅,仲系米芝莲级数嘅焖猪肋骨,热辣辣食都OK,一冻咗甜到飞起,鬼佬就系鬼佬…返到嚟香港试返亚洲口味,就拣咗个细嘅红焖牛肋骨。
喺爱丁堡食过韩国人开嘅餐厅,仲系米芝莲级数嘅焖猪肋骨,热辣辣食都OK,一冻咗甜到飞起,鬼佬就系鬼佬…返到嚟香港试返亚洲口味,就拣咗个细嘅红焖牛肋骨。虽然系细Size但份量唔细,可以两至三个人分。牛肋骨都几大旧,嫌麻烦可以叫店员剪细旧易入口啲。牛肋骨肉食落就似长时间焖煮嘅牛腩,几乎系入口即融,而且唔会得个甜字,加埋个汁够我送几碗白饭。
无碳水化合物就唔会饱肚嘅,既然叫咗烧肉就唔拣石头锅饭避免热气,就拣水冷面嚟食。冷面嘅面条几滑溜,汤底带酸够醒胃,配烧肉食就可以消除油腻感再食多啲,亦啱晒夏天闷热无胃口时食。
食烧肉又无理由唔饮酒,但啤酒略嫌普通,烧酎唔系我杯酒,就试下只韩国农酒。倒出嚟米白色,同日本嘅浊酒有啲相似,查一查原来农酒即系韩国浊酒,比我算中比我算中比我算中。农酒饮落去甜甜地,有啲似日本新年果阵饮嘅甘酒,酒精度就比甘酒高,不过无咩酒味适合氹女仔饮。
喺拉丝芝士炸鸡部队锅充斥嘅年代,食返啲正常嘅韩菜系件愉快嘅事,而且水准都几好。食到差唔多准备埋单去食甜品之际,阿姐递咗盘橙过嚟,虽然只系值十元八块,但又估你唔到㖞。