2011-09-27 421 浏览
鸿兴位处屏山,一连四、五个舖位,仲有一个露天停车场系隔离,好似都唔细。虽然𠮶鱼缸唔大,但系都有十条、八条唔同大细嘅斑,地下就放咗几个胶盆,有虾、有蟹。大花虾只系剩番两只,我哋一行三人,就拣咗六只鬼虾,用豉油皇煎,因为望落都几大只,$10一两,共10两,盛惠$100。尽头嘅舖位,就系烧味嘅肉枱,老板娘话烧肉靓,我哋就叫咗𠮶烧肉拼烧鹅。返埋位,我哋再加碟啫啫通菜牛肉煲、炒斑球同八宝冬瓜粒汤,合共四𩠌一汤。烧肉拼烧鹅先到,先食一口烧肉,偏肥,入口有d油腻,皮脆,但偏硬,坦白讲,撇除肥瘦问题不谈,烧烤功夫一般,而且味道偏咸,麻麻地;至于烧鹅,系下装,唔太肥,皮唔算脆,但可以接受,肉质嫩滑,味道亦适中,唔会过咸,比烧肉好食,$60一碟双拼,可以接受。跟著系豉油皇煎鬼虾,卖相一流,如果色泽再深d,仲靓;未食,都闻到豉油皇嘅香味,唔错;只虾都好大只,$100六只,仲要系活虾,抵食;入口,肉身爽,豉油皇亦入味,盖过虾嘅鲜味,但鬼虾本身唔够鲜味,用豉油皇煎就正好把鬼虾嘅弱点掩盖。𠮶八宝冬瓜粒汤,真系好多料,除咗冬瓜外,仲有胜瓜、草菇、葱、瘦肉、鸡肉、火腿、鲮鱼肉、蟹柳、虾仔、鱿鱼须,可惜汤底唔够清,有d

有海鲜供应

烧味嘅肉枱

烧肉拼烧鹅,烧肉麻麻地,烧鹅ok
跟著系
$100嘅豉油皇煎鬼虾
𠮶
八宝冬瓜粒汤,真系好多料,除咗冬瓜外,仲有胜瓜、草菇、葱、瘦肉、鸡肉、火腿、鲮鱼肉、蟹柳、虾仔、鱿鱼须,可惜汤底唔够清,有d油,味道仲好复杂,因为入面有太多唔同种类嘅食材,唔细心挑选过,唔多喜欢。
八宝冬瓜粒汤,真系好多料
至于
啫啫通菜牛肉煲,唔系砂锅,系一个铁锅,牛肉有d过熟,偏韧,通菜亦都系煮得太耐,唔够青绿,唔知点解,仲有d猪润系𠮶锅入面,哈哈,而且冇啫啫嘅惹味
啫啫通菜牛肉煲,仲有d猪润系入面
最后,系
炒斑球,老板娘话系新鲜㓥嘅大青斑,入口都觉新鲜,绝对唔系雪藏鱼,都有d鱼味,但唔滑,肉身亦唔爽,$90一碟,普普通通啦
炒青斑球
哈,呢度有
樽装可乐,不过系大樽装,一人一支,好味道
怀旧嘅大樽装可乐
今晚最好食嘅一定系豉油皇煎鬼虾,而且系非常抵食,其他𩠌菜,水准一般,不过价钱平,翻开餐牌,好多菜色都系$40-$60,唔算贵;今晚有鱼、有肉、有菜,仲有汤,埋单$375,每人$125,经济抵食

2011-09-26
有海鲜供应