近期经过Pacific Coffee,见到佢有张横额广告,推消新出嘅甜品。今趟晌机缘之下,有幸一试!所以晌度同大家分享两款好味甜品:层层叠香蕉杯 (Banana Toffee Trifle)、意大利芝士饼 (Tiramisu)。层层叠香蕉杯:下层系香蕉肉加拖肥酱,中层系脆脆粒粒,上层就系一抹幼滑忌廉同朱古力碎。拖肥不嬲都被人觉得系超甜嘅嘢,但依个香蕉杯嘅拖肥甜度就大幅降低咗,食落仍然有重重嘅拖肥香,但就无咁「漏」;加埋熟透嘅香蕉肉,净系下层已经好啱食。脆脆嘅「卡擦」口感,配埋幼滑忌廉,钓住少少拖肥酱一齐食,又OK㖞,咁样食就唔会觉得D忌廉好肥,钓住少少拖肥酱又令D脆脆多咗层甜香!果然有惊呀!意大利芝士饼:常见嘅甜品之一,但有别平时见到一件件嘅芝士饼,而用小杯装,原来系因为当中做嘅芝士馅做得好幼滑,相对就变得比较「泻身」,要改用杯装,唔可以做成饼状,不过,无论芝士馅,定抑或浸咗咖啡酒嘅手指饼,味道一样咁正!

层层叠香蕉杯(前),意大利芝士饼(后)