源自日本闻不虚传的米芝连法国餐厅特色在于配有日本原素的法国菜式就是特式间之处头盘已相当出众,精美小巧但层次丰富Lunch menu 分左executive lunch menu & luxury lunch menuLuxury lunch menu 包括菜式比较多Amuse bouche Starter Soup Main course 有3个选择(人参鸡、牛、香煎鲷鱼作选择)Mini dessert (有Guinness icecream为必包括之菜式)Dessert (2选1)(kalamumsi mousse / mascarpone cream)Coffee/tea这个lunch set 就好似带你穿梭左味觉旅行咁而且仲有店内waiter 向你介绍每一道菜,好似去左导赏团咁前菜系入面有海胆既小批好有层次,又好有入口即溶既感觉汤是带有柚子忌廉汤,配以外脆内软既法包,特色系非一般既牛油,牛油是配以一d香料,似有蒜蓉/岩盐既牛油,好特别🥳另一个前菜为shirako potato truffle 为黑松露 配有薯蓉及鱼既特别部位好,口感及香味都去左一个新尝试食完特色既前菜之后 就到主
源自日本闻不虚传的米芝连法国餐厅

特色在于配有日本原素的法国菜式就是特式间之处
头盘已相当出众,精美小巧但层次丰富

Luxury lunch menu 包括菜式比较多
Amuse bouche
Starter
Soup
Main course 有3个选择
(人参鸡、牛、香煎鲷鱼作选择)
Mini dessert
(有Guinness icecream为必包括之菜式)
Dessert (2选1)
Coffee/tea

这个lunch set 就好似带你穿梭左味觉旅行咁
前菜系入面有海胆既小批
好有层次,又好有入口即溶既感觉

另一个前菜为shirako potato truffle
为黑松露 配有薯蓉及鱼既特别部位
好,口感及香味都去左一个新尝试

食完特色既前菜之后 就到主菜
主菜拣左香煎金目鲷 连鱼鳞都煎到脆晒 超厉害 但鱼身还是棉棉的
厨师真是好有功架

不过相对前菜 感觉主菜无咁出色

甜品又是另一个惊喜之作
第一个指定甜品为Guinness icecream, 顾名思义系黑啤味既雪糕
好特别,黑啤既苦味好浓但配以微甜

第2个甜品我拣左mousse, 是外表脆,入面系有士多啤梨🍓既mousse 加脆脆饼底,好有火焰雪山既感觉 但层次更高

连饮品都有日本煎菜 还有小茶点 (睇外型以为系蛋白饼既软棉棉棉花糖,超可爱;还有小蛋糕)
犹如置身向日本旅行紧咁
再加上海景既位置 太写意

本来以为份量劲小,以为唔够饱 但原来都已经好饱 而且味觉大满足的感觉

将整个午餐画上完美句号

法国面包