2016-07-06
早前见朋友po左张high tea相,食物&环境都令人心心眼,我就即刻bookmark左Cafe Bauhinia Rainy Sunday都照约好友黎食位于上环新街市街23号地下嘅Cafe Bauhinia,Openrice话上环站 B 出口步行约7分钟,但我地揾左几分钟!餐厅位于西港城附近,但唔系大街大巷,朋友揾路带我行到后巷时,见到Cafe时好似发现新大陆!Bauhinia中文系洋紫荆,系香港区花,唔知店主改呢个名有冇特别意思呢入到Cafe,没有鸟语但有阵阵花香,色彩缤纷既鲜花令人心情舒畅 !白色墙身好简洁,挂上绿色植物好抢眼,artistic既吊灯亦系Cafe主要装饰之一 !成个环境好治愈舒适我地二人被安排黑色长高枱座位「神秘初夏之花果园下午茶」$468 for two蓝碟花之初夏特饮 我点Blue Butterfly Pea Jasmine Green Tea,蓝蝶花有排毒效用,花本身冇味道。特饮颜色好靓! 饮品味道唔浓,云呢拿入口香滑 ! 略嫌唔够大杯,唔够喉~High Tea Set 用两层柜桶摆放,上台后侍应会主张帮忙拍照我地先食咸点原只鲍鱼迷你汉堡包用榄片做眼睛卖相
Rainy Sunday都照约好友黎食
Bauhinia中文系洋紫荆,系香港区花,唔知店主改呢个名有冇特别意思呢 入到Cafe,没有鸟语但有阵阵花香,色彩缤纷既鲜花令人心情舒畅 !
成个环境好治愈舒适 我地二人被安排黑色长高枱座位 「神秘初夏之花果园下午茶」$468 for two 蓝碟花之初夏特饮
特饮颜色好靓! 饮品味道唔浓,云呢拿入口香滑 !
略嫌唔够大杯,唔够喉~ High Tea Set 用两层柜桶摆放,上台后 侍应会主张帮忙拍照 我地先食咸点
原只鲍鱼迷你汉堡包
用榄片做眼睛卖相有趣 ! 味道唔错
意大利醋汁蟹冧肉配青瓜鸡茸挞
挞外皮有D干,蟹肉甜甜地,青瓜清爽 !
四味马卡龙
4个唔同颜色唔同味道:抹茶 & 柠檬味道可口
香蕉 花生酱 朱古力 S'more
棉花糖烘到金黄色,混入花生酱同朱古力,配饼干一齐食好味道!
粉红胡椒粒配芒果芝士鲜果朱古力壳
粉红胡椒粒味道好特别,辣味似有似无 !
蝴蝶酥
口感酥脆 !
奇亚子芒果布甸
味道似芒果西米露,欣赏加上奇亚子,高纤维,食得健康D ! 台面 & Tea Set盒上都有鲜花,令人赏心悦目
当日有Flower Jamming ,眼见后面果台一pair人用简单茶杯插花,制成品好靓!
下次我地都可以体验下