2015-12-07 478 浏览
之前系facebook见到有新Tea Set,而且仲系用经典童话故事为题,我同朋友二话不说就打左去book位 今次Tea Set名为 Journey to the Wonderland下午茶 ($298/位),顾名思义系以爱丽丝梦游仙镜做主题 店员先会呈上一杯魔幻之茶"Drink me",系蓝色嘅蝶豆花茶。只要加上蝴蝶香水樽嘅纽西兰苹果蜜,佢会变由蓝色变成紫色架喇 味道淡淡,带少少甜甜酸酸,开胃之余又可以解腻 而且杯下低有两朵永生花,仲有一只蝴蝶系杯边,的确几梦幻 不过蝴蝶系许愿卡黎架,写完仲可以挂系墙!主解黎喇!有咸点有甜点。先有松露磨菇芝士火锅,而且配料仲有好多款。有大大粒嘅带子、爽口嘅鸡尾酒虾、仲有青口、烟三文鱼同法国蜗牛,全部都好新鲜 当然唔少得有我好爱嘅紫薯、薯仔粒、巴马火腿同车打芝士。食芝士火锅前,要烧道魔法符同念咒语!今次甜品以茉莉为主题,Cupcake同红心啤牌曲奇都有淡淡嘅茉莉花香,比较清新。仲要有"Eat Me"呢啲甘引诱嘅字,点忍手呢 而玫瑰朱古力系Raspberry味,甜甜酸酸几特别。不过我自己就最中意"Eat Me"嘅Dark Choc

味道淡淡,带少少甜甜酸酸,开胃之余又可以解腻
而且杯下低有两朵永生花,仲有一只蝴蝶系杯边,的确几梦幻
不过蝴蝶系许愿卡黎架,写完仲可以挂系墙!
Drink Me
当然唔少得有我好爱嘅紫薯、薯仔粒、巴马火腿同车打芝士。
食芝士火锅前,要烧道魔法符同念咒语!
松露磨菇芝士火锅
而玫瑰朱古力系Raspberry味,甜甜酸酸几特别。不过我自己就最中意"Eat Me"嘅Dark Chocolate,好香浓
仲有白兔仔、鹿仔马卡龙,但最吸睛、最靓都系枝松露朱古力棒,因为闪令令
整体黎讲,所以食物同饮品都好有心思。饮品可以变色,系近比较热门
甜品整得好精致,造型都会尽量同个主题有关,呢个最值得一赞
不过甜品多以马卡龙、朱古力为主,味道会比较甜腻,希望下次会有更多嘅变化。
Drink Me
松露磨菇芝士火锅