2023-11-25
今日Happy Friday 约左同事出去食lunch, 拣左间系公司附近既餐厅,位于百乐中心楼上cafe餐厅唔算大,不过有景睇,好光猛,枱侧边有个掣可以叫人点餐/埋单,几方便我同同事拣lunch set, 包前菜、主菜同饮品前菜我拣左粟米汤,睇落好似好稀,但味道好香浓,仲有粟米碎粒,配有蒜蓉包,几香口朋友拣左田园沙律,沙律菜配黑醋几开胃拣左两款pasta都系用自制蕃茄酱,先讲today special 香草鸡肉扁面 ,令人感觉眼前一亮,香草鸡肉以法式慢煮因此非常嫩滑,扁面处理也十分完美,硬度适中。由于鸡肉表现出色,若然下次再嚟也会想试吓菠菜忌廉汁慢煮鸡扒。另一款烟花女海鲜意粉亦十分有诚意,材料丰富有大虾、蚬肉、鱿鱼,整体来讲海鲜味道浓郁。意粉正好吸收酱汁当中精华,另有一番风味。饮品方面,我点了冻既芒果水果茶,里面有苹果粒,好fresh另一杯玫瑰奶茶拿铁是颇有特色的饮品,暖苙苙最适合秋冬天日子。原来玫瑰香气与香浓拿铁是相当好的配搭。餐厅虽然较小,但不会感觉焗促,我哋坐近窗边位置,感觉较为开扬。作为楼上cafe,不失为跟朋友小聚的小店。
我同同事拣lunch set, 包前菜、主菜同饮品 前菜我拣左粟米汤,睇落好似好稀,但味道好香浓,仲有粟米碎粒,配有蒜蓉包,几香口
朋友拣左田园沙律,沙律菜配黑醋几开胃
饮品方面,我点了冻既芒果水果茶,里面有苹果粒,好fresh