2018-04-23
同女朋友行旺角行到肚仔饿,去到通菜街个阵见到间叫街坊cafe个名咁特别既餐厅就入左去食。里面装饰有好浓既香港味道,餐厅内面人头涌涌,坐无虚席。街坊cafe有好多唔同种类既食物提供,但发觉个帝王极上海鲜芝士龙虾汁意大利饭二人餐 (HKD 368)最吸晴。个二人餐非常丰富,有餐汤而我地选择左黑松露野菌忌廉汤。个忌廉汤好重黑松露味,好香好滑。头盘就系吞拿鱼蟹籽沙律,卖相唔错,有好多沙律菜,吞拿鱼同埋蟹籽,味道都唔错。到个主菜就系原只龙虾同埋芝士龙虾汁意大利饭。龙虾非常大只,啖啖肉,而且肉质鲜甜。意大利饭个湿度控制得好好。海鲜配料就有鱼肉,青口,蚬,蟹籽等等,味道好好味。个甜品好有香港特色,我地要左绿茶吉士鸡蛋仔伴雪糕。个鸡蛋仔好重绿茶味,加埋甜甜既朱古力酱,而且仲要有甜爆谷同雪糕,成个甜品真系无得输。至于饮品就要左蓝蝶花冻饮,个名好特别叫情歌王,其实就系港式西洋菜蜜,味道唔错。另外一杯就系街坊气泡水叫左恋爱大过天,内有玫瑰,士多啤梨,菠萝,酸酸甜甜,好好味。