2023-01-09
今个周末做啲特别野去咗品酒🥂。参加了位于文青胜地南丰纱厂3/F「丹丘蒸馏所」嘅工作坊,一尝佢哋自家研发极具香港特色嘅琴酒「白兰树下」。啲支并唔系普通嘅gin,而系加入咗如白兰花、当归、龙井、檀香等等富有香港特色嘅材料入酿,有各种香味层次丰富,饮完从此爱上Gin🥃我哋参加咗两个workshop,一个系Gin Tasting(45mins,$128),另一个系Cocktail making(90mins,$398)。本身对品酒冇乜研究,对Gin更加系零认识,今次真系一个非常宝贵嘅体验,对品酒加深了认识,更自制了人生第一杯Cocktail🍸,当然系劲好饮啦😆😆😆品酒工作坊 Gin Tasting导师首先会介绍佢哋品牌嘅由来,佢哋「白兰树下」嘅制作方法和特色,然后会俾3杯酒你做blind test,尝试学习品尝Gin嘅味道和认识「白兰树下」,最后仲会整杯用「白兰树下」做嘅Gin Tonic,超好饮!上完啲堂顿时觉得自己成为品酒师了😆😆鸡尾酒工作坊 Cocktail Making啲个workshop仲过瘾,等你有机会去学习如何去调配一杯cocktail,学习一啲基本学问和技巧,又好玩,又有嘢学,
导师首先会介绍佢哋品牌嘅由来,佢哋「白兰树下」嘅制作方法和特色,然后会俾3杯酒你做blind test,尝试学习品尝Gin嘅味道和认识「白兰树下」,最后仲会整杯用「白兰树下」做嘅Gin Tonic,超好饮! 上完啲堂顿时觉得自己成为品酒师了😆😆
鸡尾酒工作坊 Cocktail Making
啲个workshop仲过瘾,等你有机会去学习如何去调配一杯cocktail,学习一啲基本学问和技巧,又好玩,又有嘢学,仲有得饮添! 上完之后包你对调酒产生兴趣😎 丹丘蒸留所
地址:荃湾白田坝街 45 号南丰纱厂 3 楼 301 号舖
星期四至六下午 1 时至下午 4 时
Omakase Cocktail -
星期四至六下午 5 时至晚上 10 时
查询电话:3460 2239
品酒工作坊网上预约:https://www.perfumetreesgin.com/book-online