2019-09-10
上星期系The One行街,落到Aeon 个层见到角落位原来开左博多别天神拉面,傍晚7点虽然尚早,但既然来到,就决定系呢到解决今晚的晚餐。 ▼因为时间尚早的关系,不需要等位便能入座。 点餐需要到柜台落单和付款。我地点左个别天神套餐$10▼别天神套餐$105嘅拉面系猪骨汤底,有一份小龙蟹子沙律同埋饺子。 ▼放少量蟹子沙律系紫菜上面,蟹肉加入了甜甜地嘅沙律酱,加上紫菜咸香,系我好钟意嘅日式comfort food。 ▼饺子馅料有少少椰菜、葱同猪肉。▼一般拉面舖都系提供冰水,但别天神提供嘅系冰麦茶,仲要系冲得几浓郁! ▼两碗都系猪骨汤底。 ▼拉面入面有蛋、豚肉、木耳丝同埋葱碎。 ▼豚肉烧香左个边,肉质有咬口。 ▼别天神用的系平扁幼细的面条。▼别天神最与别不同嘅,系提供几款酱料俾你自己调配自己钟意嘅口味。酱料有七味粉、辣芽菜、蒜蓉同拉面汁。▼如果想要汤底再浓郁啲香啲,我觉得加少蒜蓉同七味粉已经好正!
▼因为时间尚早的关系,不需要等位便能入座。
点餐需要到柜台落单和付款。
我地点左个别天神套餐$10
▼饺子馅料有少少椰菜、葱同猪肉。 ▼一般拉面舖都系提供冰水,但别天神提供嘅系冰麦茶,仲要系冲得几浓郁!
▼两碗都系猪骨汤底。
▼别天神用的系平扁幼细的面条。 ▼别天神最与别不同嘅,系提供几款酱料俾你自己调配自己钟意嘅口味。酱料有七味粉、辣芽菜、蒜蓉同拉面汁。 ▼如果想要汤底再浓郁啲香啲,我觉得加少蒜蓉同七味粉已经好正!