2015-09-29
系屯门要食越南菜,选择真系唔多!见到屯市有呢间What The Pho,店铺嘅装修、环境都唔错,枱凳都以木系为主,感觉都几时尚!一去到,当然叫几个小食先!一叫叫左3个,而香芒软壳蟹米纸同牛油单骨鸡中翼卷我就比较中意今次我就放弃左食沙律,反而叫左呢个香芒软壳蟹米纸。米纸卷味道比较清淡,而且口感烟韧,配合埋香甜嘅芒果、生菜、青瓜丝、萝卜丝,感觉反而几清新。软壳蟹亦炸得好香口,醮上少少酸辣汁,会更加开胃,作为头盘小食真系唔错!不过要注意,米纸卷要新鲜食,如果放置得太耐,会干同韧而牛油单骨鸡中翼真系一定要食听个名就知系得一条骨,所以食起来都几方便,仲啖啖肉。而且配上炸蒜,香脆可口之余又唔会话太油,非常惹味!面头嘅扎肉好好食,味道浓郁,配埋粉包食完全可以唔洗加酱汁都得,够哂原汁原味至于个粉包都算薄,要小心夹先得,唔系里面啲猪肉碎、木耳同沙葛就会趺哂出黎!份量仲好大,我地戈一日都食唔哂。到左主菜,男朋友就叫左火车头,真系劲大碗啊!有肥牛、牛筋、牛腩、牛柏叶同牛丸,超多𩠌。就算2个人分,样样都可以食到!汤嘅味道都浓,不过就真系油左少少嗱!呢个就系我一见到Meun就想叫嘅野食椰青饭上有好多鱿鱼圈用虾,