2024-05-06
Terrace in seaside📍屯门屯顺街1号屯门市广场1期UG楼UGK9号舖星期日,我同好耐无见嘅大学好友相约喺佢屋企楼下商场见面,update一下大家近况。因为两个女仔主要都系倾偈为主,所以我哋拣咗一间望落环境舒适,又有点小清新嘅韩式cafe食lunch。睇openrice介绍,佢系店舖范围内放置招牌橘树,除咗好适合打卡之外,仲不失舒适、轻松、活泼嘅感觉。实际去到的确觉得环境几好,不过食物有几乎都系得个靓样,如果想食好嘢,似乎呢度唔会满足到大家。 💰$88明太子蟹肉饭卷 🍱饭卷馅料方面有蛋丝、萝卜、青瓜、牛蒡丝同紫苏叶,虽然份量充足、色彩丰富,但可惜米饭比较松散,馅料除食到淡淡嘅麻油味外,完全无任何味道。全靠浓郁嘅明太子酱汁同蟹肉丝搭救,整个饭卷先有返啲味。但总括嚟讲,饭卷同酱汁有些少格格不入,卖相靓但性价比唔高。 💰$98烧慢煮鸡腿紫苏拌饭 🍗泡菜拌饭铺平喺碟面,配上靓靓慢煮鸡腿一只同少量沙律菜点缀,以小篮子上菜,视觉上大感满足。呢个饭有赞有弹,值得称赞嘅地方,系佢嘅鸡腿肉真系做到多汁滑溜,鸡肉用刀叉轻轻一切随即分离,啖啖肉嘅口感真系无得弹。鸡皮嘅脂肪唔厚,连埋鸡肉一齐食亦
📍屯门屯顺街1号屯门市广场1期UG楼UGK9号舖
💰$88
明太子蟹肉饭卷 🍱
💰$98
烧慢煮鸡腿紫苏拌饭 🍗
泡菜拌饭铺平喺碟面,配上靓靓慢煮鸡腿一只同少量沙律菜点缀,以小篮子上菜,视觉上大感满足。呢个饭有赞有弹,值得称赞嘅地方,系佢嘅鸡腿肉真系做到多汁滑溜,鸡肉用刀叉轻轻一切随即分离,啖啖肉嘅口感真系无得弹。鸡皮嘅脂肪唔厚,连埋鸡肉一齐食亦唔觉油腻,加上调味适宜,如果温度再热返啲会更佳。但要弹嘅地方就系泡菜拌饭,除咗较油腻之外,佢嘅微辛味道唔似平时嘅辣味咁开胃,食到中段已经有啲饱滞感,而且饭味偏咸,我同朋友食完都饮咗成3杯水!
💰$98
清甜柑橘窝夫 🍊🧇
我自己最期待呢个signature甜品,眼见几乎每枱都会叫嚟食,真系几受欢迎呢!Waffle上面唧满香甜软滑嘅鲜忌廉,再喺上面放满新鲜柑橘,卖相清新优雅,令人忍唔住影完一张又一张。甜品伴有糖渍柑橘同柑橘酱等,食落甜而不腻,味道的确唔错。唯一美中不足嘅地方,系厚身松软嘅waffle居然一啲都唔脆口,而且毫无香气,要靠多啲酱汁同忌廉balance返,我哋都稍感失望。