话说入屯门嘅次数真系唔多,入过去5次,有3次都系去为咗去食云川烧~「云川烧」可以话系屯门嘅名物,讲亲云川烧住喺大西北一带嘅朋友都会知。云川烧喺屯门设有两间门店,本店喺盈丰商场,位置比较入,虹桥分店相对近屯门地铁站一啲,为求方便我哋去亲都系去虹桥分店。 我哋次次都系weekend去,每次都要等位,不过轮候速度都还算快,都系等一阵间就入到座! 🧡香茅猪扒酸辣汤小锅米线($43)香茅猪扒每次必点,猪扒腌得好入味,香茅味浓清新!酸辣汤底香浓惹味,味道偏酸,越食越开胃~ 🧡韭菜云吞猪骨汤红薯粉($41)韭菜云吞皮薄馅多,馅料结实!猪骨汤并唔系清汤,微微辣,都会有肉碎、酸菜、韭菜等配料,味道同酸辣汤好相似,但清淡好多同埋冇咁酸~ 🧡家乡手撕鸡($38)手撕鸡mix咗辣酱同麻酱,麻香得嚟又辣得好惹味,非常美味~ 补充:之前试过猪颈肉同炸酱都唔错,大家有兴趣都可以试试~

香茅猪扒酸辣汤小锅米线

🧡香茅猪扒酸辣汤小锅米线($43)

韭菜云吞猪骨汤红薯粉

🧡韭菜云吞猪骨汤红薯粉($41)

家乡手撕鸡

🧡家乡手撕鸡($38)
手撕鸡mix咗辣酱同麻酱,麻香得嚟又辣得好惹味,非常美味~

补充:之前试过猪颈肉同炸酱都唔错,大家有兴趣都可以试试~
韭菜云吞猪骨汤红薯粉
家乡手撕鸡