2024-12-23
屯门虽然对住喺市区嘅我哋嚟讲,有一段距离,但如果有好嘢食,呢程长途车就真系值得!嚟到屯门嘅金泰栈,顾名思义餐厅主打泰国菜,并由泰国人主理,喺繁忙时间,仲要排队先有得食呢!冬荫功汤冬荫功汤可以话系每间泰国菜餐厅必备嘅菜式!金泰栈嘅冬荫功入口偏酸,继而辣味再涌现,极具层次,而呢种酸辣味亦正好唤醒我哋嘅味蕾。而冬荫功嘅配料当然唔少得弹牙又鲜甜嘅大虾啦!红咖喱牛+酥炸薄饼泰国咖哩以颜色分类,其中红咖喱相对黄咖喱同青咖喱偏辣,加上唔同嘅香料,味道层次除咗香辣味之外,仲带有少少嘅甜味。至于牛肉非常入味,肉质嫩滑;加上南瓜、茄子同四季豆等配菜,鲜味得以提升。另外,红咖喱酱汁香浓,最啱就系配上口感松脆嘅酥炸薄饼,非常惹味。粉丝虾煲香喷喷嘅虾煲镬气十足,粉丝吸收咗虾汤嘅精华,质地弹牙烟韧。炒过嘅大虾数量多之余,鲜甜惹味。
冬荫功汤
红咖喱牛+酥炸薄饼