2024-01-07 1539 浏览
系香港开业咗一排嘅日式吃茶店,终于要黎试一试。唔知系咪热潮已过,lunch time 黎到成间舖都冇乜人,得一两枱客。我地叫咗一个猪扒方堡,一个炖牛肉share黎食。味噌炸猪扒方堡落单嘅时候,猪扒方堡有得拣切两份定四份,先地谂住两个share就切两份算,上到枱先知原来好大份,块猪扒仲大过块面包,食得出系即刻炸,炸得好酥脆唔干,中间有啲椰菜丝同味噌酱汁,好好食!红酒炖牛肉红酒炖牛肉亦系即刻焗,中间有一球薯仔沙律,周边嘅牛肉粒都够淋,面头再有啲芝士一齐焗。本身配咗两片法包,觉得唔系好够,因为个汁真系几好食,可能要追加多士先得。最后加多咗个大福冰与火,比普通版中间切咗一半夹咗红豆溶同几片大福,面头有双色雪糕同士多啤梨酱。成旧甜品要衬热食,因为上到枱都见到个雪柜溶得好快,可惜中间个片大福馅太薄,其实唔系好食到啲烟烟韧韧。整体其实都好食又好坐,价钱都唔算贵,啡亦几好饮。佢啲位除咗四人卡位,仲有啲自闭位比一个人黎食都唔尴尬,个位前面仲有得差电,装修都好有日式吃茶店嘅vibe。

我地叫咗一个猪扒方堡,一个炖牛肉share黎食。

多士

红豆大福冰与火