2024-02-13
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗屯门区基本上我只系识西铁站附近嘅嘢,虽然知道有一D 隐世咖啡店,但都唔太识去!同妈咪行吓市中心同 V-city,发现竟然 Cupping Room 响呢度开咗,我试过中环同上环分店觉得唔错,贵为一间以精品咖啡作卖点同埋攞过咖啡师大赛奖项嘅咖啡店,对于佢嘅咖啡系会有期待嘅,等我试吓呢间分店得唔得先~🍴单品手冲咖啡($70)Single origin 有四款咖啡豆可以选择,我自己唔太钟意饮带酸味嘅咖啡,经过店员介绍,我拣咗 Victor Felix Ramirez Geisha,呢款系带有橙香、佛手柑、伯爵茶同薰衣草花味嘅咖啡豆,我自己都几钟意饮伯爵茶,尤其钟意入面嘅佛手柑味,都几期待!当我见到咖啡师似系准备冲我杯嘢饮,我就走出去问可唔可以睇同影佢,佢好 nice,冲咖啡前有好多准备功夫,冲咖啡时手法干净俐落,几有功架!手冲咖啡相对机冲咖啡表面冇咗咖啡脂,口感比较清新干净,有圆润感觉,饮到个 after taste 带有茶香味,反而唔太觉佢写嘅薰衣草花味,which is 系我咁多个 description 中最唔钟意嘅,所以我觉得好饮~🍴
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗
🍴单品手冲咖啡($70)
🍴焙茶鲜奶($48)
因为妈咪夜晚唔饮咖啡,拣咗相对比较少店会提供嘅焙茶 latte,卖相精致,试咗一啖,焙茶味浓郁得嚟冇苦味,好饮~
🍴 法式红酒烩牛面扁意粉($158)
扁意粉上铺咗四大片牛面,牛面好软,牛味浓,仲 feel 到带有骨胶原嘅黏口感,每条扁意粉都包住酱汁,煮到 al dente,正!
🍴北欧式三文治($128)
可以由6款 toppings 度拣两款,我拣咗红虾同埋香煎带子配牛油果,我开头以为将两款 toppings 放埋同一片面包上,原来系每样一件,切开后都唔会散晒!红虾好新鲜弹牙,酱汁系酸味比较突出嘅蛋黄酱,好醒胃,上面仲有脆脆虾仔,口感更丰富。另一件上面有4只带子,三文鱼籽,仲有好多牛油果蓉,呢款相对比较清新,两款都好味,我自己钟意食红虾多D~
🍴 法式西多热香饼 - 提拉米苏($148)
食完 main,心思思想试埋甜品,最后拣咗试 tiramisu。佢嘅 presentation 系 deconstructed version,热香饼有厚度,佢嘅外皮系焦糖,好脆,入面好 fluffy 同 creamy,好香蛋奶味,配埋冻冰冰嘅云尼嗱雪糕,一流!Ladyfingers 同啫喱都系用 cupping room 咖啡做㗎~ 呢款甜品好出色!
虽然系大西北嘅分店,质素同中上环嘅一样咁出色,环境坐得舒服,大西北或者想响西铁站附近揾有质素嘅 coffee shop 嘅朋友可以嚟试吓!
☆My IG @tracyloveliving ☆