2023-07-26
星期 三系离假期最远既日子,放工最好成班同事/朋友齐齐去揾好野食松一松!最近朋友行开屯门话成日经过见到呢间日式烧肉放题好想试下,就拉埋我一齐去试试佢!放题分左4个种类,我地第1次试,就叫左个2级 竹放题来试试佢先,2级都已经有93款可以叫,真系唔算少。入到去店内都唔细,卡位都多,4人位8人位都有,叫多几个朋友来食应该都唔洗分开坐。我地7点15入座唔算好爆,大约坐左半个场左右,不过差不多8点左右既时候就坐左7 8成人啦。坐低就开始战斗啦!! 前菜可以自己出去拎,沙律,生菜,墨鱼仔,泡菜,中华沙律,麻酱豆腐款式都唔少。我就先拎左墨鱼仔同泡菜试下先~~墨鱼仔好爽口,系平时日式料理入面味付螺肉既调味,微微辣,好开胃! 泡菜略酸,开胃之选,泡菜同烧肉一齐食可以解油腻感,非常开心有泡菜因为系同烧肉既最佳伴侣。饮品都系自己出去拎,有汽水有各款茶可以简,唔想饮冻野都有热茶同咖啡可以饮。见到有呢款道地蜜桃乌龙茶!未试过又可以试下新野,烧肉配茶解腻我地坐到卡位有2个炉可以烧,增加我地既战斗力阿!一坐低店员就先上一个尝味烧肉盛,有和牛一口牛,安格斯牛肋条,上级牛胸肉,牛肋肉,牛小排等等。仲好贴心附埋牛油脂!
放题分左4个种类,我地第1次试,就叫左个2级 竹放题来试试佢先,2级都已经有93款可以叫,真系唔算少。 入到去店内都唔细,卡位都多,4人位8人位都有,叫多几个朋友来食应该都唔洗分开坐。
我地7点15入座唔算好爆,大约坐左半个场左右,不过差不多8点左右既时候就坐左7 8成人啦。 坐低就开始战斗啦!! 前菜可以自己出去拎,沙律,生菜,墨鱼仔,泡菜,中华沙律,麻酱豆腐款式都唔少。
我就先拎左墨鱼仔同泡菜试下先~~ 墨鱼仔好爽口,系平时日式料理入面味付螺肉既调味,微微辣,好开胃!
我地坐到卡位有2个炉可以烧,增加我地既战斗力阿!
仲好贴心附埋牛油脂! 虽然放题叫既肉都可以有调味汁,但店家都会提供烧肉汁同海塩。 大家放工都饿到爆,一来就点肉肉肉!!
估唔到肉品既调味都有5 6款可以简,王道既烧肉汁,塩味,味噌汁等等,最特别见到有日式竹炭烧肉汁可以简,就等我试下先! 上面系美国特选和牛牛肩脊肉,2面烧有少少微焦,边位脆口,中心油花充足,一D都唔干!
下面左边系牛小排右边系牛板踺,牛小排肉感重有咬口肉味较浓,不过自己同朋倾得太热烈,烧得有少少过熟,大家食个阵记得睇实个火阿! 烧肉一定唔少得牛舌,牛舌配烧肉汁都系冇得输!
口感爽口再配上芝麻多左一个层次, 薄薄一块唔算太肥可以食多几块都唔会腻! 试完牛又试下猪肉先,今次叫左豚梅肉同豚腩肉。
豚腩肉唔算太肥,层次都分明,配埋泡菜食即刻有种自己食埋韩烧既感觉。
而豚梅肉就肉感较重,唔中意食肥腻油脂感太重既人士一定中意呢款。 试完豚肉又点少得鸡肉呢!
见到有芝士鸡脾肉可以叫,作为芝士控既我点可以唔叫来试!!
锡纸盘上菜,但系只系用锡纸盘传热唔够快比较花时间,所以最后我选择鸡同芝士分开烧~ 将烧好既鸡肉放上去溶哂既芝士度可以拉丝阿!!
鸡翼都好嫩滑有汁~
肉食得差唔多,中埸休息下,试下菜品同其他小食先。
我实在系抗拒唔到牛油金菇既威力,仲有牛油粟米!!!
仲有日式芝士年糕(芝士控唔好错过) 烧菠罗一流,烧到刚刚好,非常juicy!
烧肉除左配泡菜配饭都系好正,仲有温泉蛋可以点! 紫菜饭加温泉蛋再淋上台面既烧肉汁,
再配埋一块刚刚烧好既牛肉绝配阿! 进入甜点时间~
除左有雪糕雪条,仲有小蛋糕可以拎~ 蛋糕分别有芒果慕丝蛋糕,提子干芝士蛋糕,黑芝麻豆腐蛋糕,朱古力慕丝蛋糕,仲有忌廉泡芙。
黑芝麻豆腐蛋糕味道最清,建议最先食。
芒果慕丝蛋糕芒果味好出,系食左咁多肉之后对味蕾非常友好。
最令我惊讶系朱古力慕丝蛋糕,朱古力味浓,入口软滑,而且唔太甜系我中意既朱古力味! 雪糕雪条都唔少款简,有lotte既脆皮雪条,非常高人气,出到去拎既时候已经得番2支,中意食脆皮雪条既朋友仔记得要快手阿!
芒果雪糕杯原本以为会好硬要放好耐先食得,结果一打开已经系食得既软硬度! 芒果味几香都有奶味。
最后居然有明治既雪条~呢支系海塩荔枝味,原本以会唔会唔夹,点知出到来个味道好清新, 外面海塩真系会有少少咸味,配埋入面荔枝雪糕非常清爽,好岩系食完油腻既烧肉之后食为呢一餐画上一个句号。