2025-01-29
一早知Jep by Involtini既主理人系屯门开左花华和食屋,主打拉面配佢最拿手既蟹汤,仲有日式刨冰、甜品,今日终于抽到时间去试一试🍜(辣味噌)北海道西京味噌牛油粟米拉面(限定)朋友钟意粟米🌽于是拣左依个「辣味噌、牛油+粟米」,汤头偏浓厚,牛油热融左后饮落带啲滑溜感,一路食一路饮汤都唔会过咸有少许辣味噌,辣度好温和,如果你追求刺激感,就会失望喇。面条属中等粗度的卷面,有啲Q弹,挂汤容易配料有叉烧、粟米、牛油、红洋葱和葱叉烧肥瘦均称,一啲雪藏、猪臊味都无!好惊喜!有灸烧过既味道,食落唔系蒸熟既猪肉片。依碗简单既拉面我好满意👍🏻🍜干贝蟹白汤拉面打正旗号有蟹有干贝,食落好「鲜」,饮落感觉应该仲有加左鸡白汤。汤头胶质强,入口带啲黏性,蟹味最出,干贝味入口后尾段时有少许回甘,饮到有层次感。叉烧都系好好味,无猪臊味;面条属幼面,软熟又索汤,但唔会糊味玉两碗都系合格既,蛋黄带啲溏心唔会过生,调味无重手,蛋味浓💯唯一少少个人建议,紫菜可以免,免得影响整碗拉面口感,因为会好快淋🍲唐扬鸡块四件 & 牛肉可乐饼一件朋友大赞两款炸物好好食,就算挂住倾计冻咗,都keep到酥脆口感。特别系唐扬鸡块,有肉汁,
🍜(辣味噌)北海道西京味噌牛油粟米拉面(限定)
有少许辣味噌,辣度好温和,如果你追求刺激感,就会失望喇。
面条属中等粗度的卷面,有啲Q弹,挂汤容易
配料有叉烧、粟米、牛油、红洋葱和葱
🍜干贝蟹白汤拉面
🍲唐扬鸡块四件 & 牛肉可乐饼一件
朋友大赞两款炸物好好食,就算挂住倾计冻咗,都keep到酥脆口感。特别系唐扬鸡块,有肉汁,后悔无多叫几件
🍜宇治金时芭菲
细想屯门好似无地方食日式芭菲,见个肚仲有「位」去食,叫一杯芭菲开心share。一上台已经见一层层材料摆得靓靓,胡红豆、白玉、抹茶蕨饼、抹茶雪糕,抹茶忌廉、抹茶啫喱、粟米片,最底层有芦荟粒。抹茶味浓有茶甘,整体无日本甜品既过甜感觉。粟米片脆得黎较清既味道,整体黎讲,绿茶迷会食到心花怒放