2021-06-09
本人一心去行山,祗想起步时食饱早餐,故特选了此茶楼,之前已听闻什么都要自助,故到步即自行洗定杯冲定茶,上二楼阳台霸个靓位。楼下食物种类繁多,真有如食自助餐的感觉,选择困难症又发作了,奈何自己一个人,眼濶肚窄,唯有样样望下当食咗。一入门口就见琳瑯满目的炸物😋,再进入房就是蒸炉位。天呀!! ! 好多点心呀,教我点选呀🤯小心呀,♨️那些碟好热的,一开盖就先来个蒸面facial,姐姐们见状都好热心话会帮手拎出嚟。周围都系食物,有粥又有豆腐花。豆腐花$15碗,姐姐话可代匹或自己匹,我当然老实不客气,自己来片豆花,一于有咁大碗忽咁大碗,满泻又满足呀😆一路听住雀仔声,一路品茶很是滋味,最过瘾是到时到候会有live广播📣通知有咩食物新鲜出炉,好多茶客听后会即刻弹起身去扫货的,很是搞笑及热闹。其实食物质素一般,不过我觉得𠮶氛围超正,环境又未至于很污糟,唤醒咗我儿时细个去饮茶𠮶种感觉,现自取点心旧式茶楼硕果仅存,真的非常怀念。其实二楼都有茶水间,大家千万别学我咁儍,托盘茶壸及杯筷上去霸位😅后记:老板辉哥及辉嫂亲自主理以下的食物,大家千万不要错过呀。童年回忆-遮仔啫喱,仲有花奶伴随任斟即搓即蒸的茶果,等唉咪就
一入门口就见琳瑯满目的炸物😋,再进入房就是蒸炉位。
天呀!! ! 好多点心呀,教我点选呀🤯
周围都系食物,有粥又有豆腐花。
即搓即蒸的茶果,等唉咪就有得食的了。
最后大家如果系落山走,可顺道买点进口生果走,生果全都刚开箱,十分新鲜及高品质。
之前蔡澜先生曾在网上专栏介绍过端记,但唔知点解𠮶日佢又来了饮茶,仲好亲民来者不拒同众茶客合照,可能佢都好钟意呢个地方👍🏻,咁睇嚟𠮶段youtube应非鳝稿了,大家有兴趣不妨可去睇下。
食饱饱后好满足向大帽山郊野公园出发🌲,下次行山一定再来食下其他点心。😋