好耐冇食过刺身饭~无意间俾我哋揾到呢间隐世居酒屋🏮午市有多款刺身饭、丼饭跟前菜、野菜沙律,面豉汤、茶碗蒸、甜品,非常丰富😍▶️ 前菜:木耳丝配红萝卜渍物,味道酸酸地几开胃▶️ 野菜沙律:简单嘅沙律菜配车厘茄,以沙律醋为酱料🥗▶️ 面豉汤:材料唔算多,有几条腐皮同海带,面豉味重而唔咸▶️ 茶碗蒸:逊色啲,配料唔多得几条菇,蒸蛋偏水汪汪同唔够滑🫢感觉冇咩调味▶️ 杜丹柱贝海鲜丼 ($188)成个面铺满刺身,全部望落水润有色泽三文鱼、油甘鱼、带子各三切,中间一只巨型牡丹虾牡丹虾连头连尾,味道超鲜甜🦐黏黏地爽口,得一只特别珍贵带子肉质鲜嫩滑溜,带甘甜味😋三文鱼肥美🐟未算香鱼油味但都好食个人本身唔偏好油甘鱼,可能平时食𠮶啲多筋,呢个反而幼滑细腻,比三文鱼实身,有惊喜旁边有姜、腌萝卜、Wasabi刺激味蕾,腌萝卜酸酸地爽脆,啱晒配寿司饭食寿司饭质感唔错🍚米粒黏身饱满,唔重醋味,暖暖哋本身加上少许蛋丝紫菜饭素调味,再简单落啲豉油已经好够味▶️ 北海丼 ($258)分别在有海胆、岛池鱼、三文鱼子,同埋将牡丹虾换成两只甜虾第一次试海胆😯入口即溶,软滑黏稠,带有独特嘅香味,几得意整体所有刺身都好新鲜好嫩滑只有岛池鱼韧
好耐冇食过刺身饭~
无意间俾我哋揾到呢间隐世居酒屋🏮
午市有多款刺身饭、丼饭
跟前菜、野菜沙律,面豉汤、茶碗蒸、甜品,非常丰富😍

▶️ 前菜:木耳丝配红萝卜渍物,味道酸酸地几开胃

▶️ 野菜沙律:简单嘅沙律菜配车厘茄,以沙律醋为酱料🥗

▶️ 面豉汤:材料唔算多,有几条腐皮同海带,面豉味重而唔咸
前菜、野菜沙律、面豉汤

茶碗蒸

▶️ 杜丹柱贝海鲜丼 ($188)
成个面铺满刺身,全部望落水润有色泽
三文鱼、油甘鱼、带子各三切,中间一只巨型牡丹虾
牡丹虾连头连尾,味道超鲜甜🦐黏黏地爽口,得一只特别珍贵
带子肉质鲜嫩滑溜,带甘甜味😋
三文鱼肥美🐟未算香鱼油味但都好食

寿司饭质感唔错🍚米粒黏身饱满,唔重醋味,暖暖哋
本身加上少许蛋丝紫菜饭素调味,再简单落啲豉油已经好够味
杜丹柱贝海鲜丼

▶️ 北海丼 ($258)
分别在有海胆、岛池鱼、三文鱼子,同埋将牡丹虾换成两只甜虾
第一次试海胆😯入口即溶,软滑黏稠,带有独特嘅香味,几得意
整体所有刺身都好新鲜好嫩滑
只有岛池鱼韧咗少少🤏🏻
北海丼

▶️ 甜品
系维纪一口雪米糍,放起室温解冻一阵就唔会好冰
外皮烟靭,铺上一层粉,入面系普通嘅云呢拿雪糕🍦
甜品唔需要多,少少已经好满足😌
刺身果然有返咁上下水准,最钟意带子刺身同牡丹虾❣️初次试食海胆都唔错

服务好好,俾客人感觉专业高级
我哋拣吧位坐,有omakase feel,可以望住师傅们清洗同预备刺身🧑🏻‍🍳

午市收三点,我哋两点入席都好好招呼,成为最尾一枱客侍应亦冇催我哋走
价钱虽然贵少少,但以质素衡量,物有所值👍🏻
晚市黎食应该都非常有feel
杜丹柱贝海鲜丼