餐厅:山系。本舍 (太子)地址:太子界限街23号地下A1号舖因为钟意行山⛰,成为山系男子,开埋呢间山系。本舍 @yama_shouzhi ,老板想藉住自己嘅餐厅带出——香港其实有好多值得欣赏嘅餐厅,正如香港有好多好靓嘅山值得大家去行🏃🏽‍♂️餐厅唔大,座位得10个之内,一张长bar枱齐齐share用,未必可以放到好多嘢,不过就凝聚咗一种拉近同食客距离、亲密嘅感觉,一班朋友7-8个喺到包场食饭都唔错😆麻雀虽小,五脏俱全。餐厅摆设咗好多日系装饰🪆,有好几个酒柜🍾,而我坐嘅位置咁啱前面就系一个细鱼缸🐠,一边食嘢一边望住啲细鱼游嚟游去非常治愈🥰✝️手工樱花虾酱拌手打乌冬 $68老板将自己炒同调味嘅樱花虾酱加入日本手打稻庭乌冬里面,本身见到一大堆酱喺乌冬中间以为会好浓味或者好咸,但捞匀嚟食又啱啱好几惹味😎,以阵阵樱花虾香味为主🦐,弹牙嘅乌冬、带软壳有咬口嘅樱花虾,加上香葱同配料嘅爽脆清香,看似简单,不过口感层次几丰富👍✝️吾「卵」系叉烧饭 $78呢个叉烧饭吾「卵」系讲笑😍,真心几有惊喜,除咗喺餐厅嘅招牌定食之外亦喺我几钟意嘅一个饭,老板致力亲力亲为😇,用自己整嘅叉烧酱汁腌制叉烧腩,两大块肥瘦匀均嘅叉烧
餐厅:山系。本舍 (太子)
地址:太子界限街23号地下A1号舖

✝️手工樱花虾酱拌手打乌冬 $68

✝️吾「卵」系叉烧饭 $78
两大块肥瘦匀均嘅叉烧五花腩望落都已经吸引,食落啖啖肉,油脂喺口腔渗出,肉香味重劲好食🤩,
加埋有少少流心嘅炒滑蛋同珍珠米饭🍚,真喺值得大家一试

山系。本舍中午就主打我上面介绍嘅西日式fusion定食,仲送两款前菜,
今日就有腌薯仔🥔同埋
麻酱沙律🥗;而呢度晚市就摇身一变成为居酒屋🏮,提供唔同日式料理同海鲜🦑,等我下次都嚟试吓先得😋
2021-10-30
  • 吾卵「系」叉烧饭