2014-02-23 597 浏览
自从日本返黎从,对日本嘅美食念念不忘,但始终香港嘅日本料理太过港式,食嘅时候只可以叫做顶下瘾。山药呢家野唔系人人喜欢,滑潺潺又似口水又无味道,但我偏偏喜欢到绝顶,每次去日本都必食。某日去Sogo超市买野,经过Bee Japanese Curry Shop多手揭下本menu,竟然俾我发现有山药荞麦面,心谂唔需要煮,难食极有限,就一于试下,整个荞麦面系冻食,略嫌荞麦汁太多有点䶢,面质煮得唔错有咬口,加埋田园沙律,醋汁加新鲜蔬菜,刺激味蕾,清清地嘅一餐,果真重拾向日本嘅感觉。黎过几次主攻山药荞麦面,其他都无乜太大冲动想试。惟独是有点格格不入,就系waitress全部系不知印佣定菲佣,不过沟通都无任何问题。

黎过几次主攻山药荞麦面,其他都无乜太大冲动想试。

2013-08-06