2018-10-13
九龙城的泰国菜向来出名,想不到元朗也有出色的泰国菜。做足功课决定黎薄荷叶试下,是否真如大家所说咁出色。位置就真系有些少“架摄”,距离两个地铁站都好远。我们二人晚黑六点几walkin,店内尚未有客人,但坐下一阵就已经陆续有客,不知不觉竟然里里外外都已经坐满。位置有些逼夹,餐桌有些不稳,好勉强才能摆得下菜品。<小食拼盘(Small)> HKD 88本身想点生虾刺身,但索价$108实在有些心痛,就点了小食拼盘。鸡肉牛肉串烧又香又juicy, 酱料又好香椰汁味,劲中意😋虾饼鱼饼都好弹牙又有香草味,好评😋虾片普通la,春卷太油,唔够脆,麻麻地。<冬荫公汤(Small)> HKD 88总共6碗汤,入面有两只虾,酸辣味香浓,唔算太辣,酸味为主。<马拉盏炒芥兰> HKD 78咸鱼味香得来又唔会太油,份量二人啱啱好。<虾酱炒饭> HKD 108好高期待,见好多人推介。个look几特别,同金边粉嘅“菠萝look”一样,但系冇好似其他食评咁,过来教我地点食🤔好大碟炒饭,虾酱味道淡,成碟得一啖系食得出虾酱。魔鬼鱼脆片系亮点,咸香脆口,令淡味的炒饭
<小食拼盘(Small)> HKD 88
<冬荫公汤(Small)> HKD 88
总共6碗汤,入面有两只虾,酸辣味香浓,唔算太辣,酸味为主。
<马拉盏炒芥兰> HKD 78
咸鱼味香得来又唔会太油,份量二人啱啱好。
<虾酱炒饭> HKD 108
好高期待,见好多人推介。个look几特别,同金边粉嘅“菠萝look”一样,但系冇好似其他食评咁,过来教我地点食🤔好大碟炒饭,虾酱味道淡,成碟得一啖系食得出虾酱。魔鬼鱼脆片系亮点,咸香脆口,令淡味的炒饭有左鲜味。但总体系比较失望的。
<椰青>HKD 40
椰青有咩好写?清甜,不过其中一只椰青有d老,刮唔到肉😤
💁🏻♀️出面对住元朗剧院,视野开阔,露天位好写意
💁🏻♀️人多最好订位,7点已经满座
💁🏻♀️价格小贵,但出品唔错
💁🏻♀️下次试下咖喱加薄饼,见隔离台好正
回头率:3.5/5
环境:3.5/5