最近朋友话想食日式串烧,问我边度好,我就真系唔知,于是上网揾下边间高性价比,就揾到大埔呢度有间好似几平,又大份,远就远左少少,但感觉上好似平过市区好多,所以就由锦上路搭巴士过黎试下,一程车就到。LUNCH HOUR黎到已经有好多台客,真系估佢唔到LUNCH都咁多人系度CHILL。由于朋友佢系主力想食串烧,所以都无叫太多其他立杂野。卖相都好靓仔,食指大动~~~同佢合照先~~~我地点左两款酒,一款系Little Creatures Pale Ale 啤酒 $49,味道较苦,唔算易入口,不过食完咸野再饮就清爽好多,去油腻感!另一款系Margarita 鸡尾酒,杯边全部都系盐,我朋友话好钟意好好味好正,但我饮左一啖,哗杯边D盐好多咸到死,D酒又好浓烈,痴线,我睇黎应该饮返汽水算......唔识欣赏。睇返串烧,卖相好好,价钱都唔算贵,所以可以放胆咁叫。先黎介绍下烧日本博多鸡子$29我咁大个仔第一次食鸡子,因为平时无乜机会食,呢度居然有,所以一试!原来烧起好好食,咬开里面好多好似鱼子咁嘅感觉!好香好食!令我爱上左鸡子!猪颈肉$22不过不失,惊喜唔大,正常。日本博多鸡心$33呢串鸡心好好食,好香,但

由于朋友佢系主力想食串烧,所以都无叫太多其他立杂野。
卖相都好靓仔,食指大动~~~

同佢合照先~~~

睇返串烧,卖相好好,价钱都唔算贵,所以可以放胆咁叫。

先黎介绍下
烧日本博多鸡子$29

猪颈肉$22
不过不失,惊喜唔大,正常。

日本博多鸡心$33
呢串鸡心好好食,好香,但干左少少,可能因为太细粒唔多水份,但$33就感觉好似细份左D,不过日本博多黎嘅,可能真系得咁细粒。

车里茄鸡脾肉串$24
我觉得呢个鸡肉好好食,好嫩滑,鸡肉味浓,但衰在唔够大串,唔够大满足,真系要一人一串,唔可以SHARE

芝士鸡脾肉串$23
芝士鸡脾肉呢个就多D鸡肉,SHARE都OK,但芝士味好抢好香,但变左鸡肉味淡左,反而车里茄个配搭食得出多D鸡肉味,真系各有各好。

见完唔够喉,再追加左一份烧年糕+烧白鳝

烧紫菜年糕$26
呢个系我朋友坚持要点,佢个酱油甜甜地,有少少紫菜,食落几惹味。
我就觉得麻麻,但佢觉得好黏糯好好味,我食左一啖系OK嘅,但我平时自己唔会考虑呢个单品。

盐烧鲜白鳝串$58
超好食呀!!!!! 痴线好食到癫左,劲厚肉劲嫩滑多汁,虽然佢好贵58蚊串,但其实我去街市睇过白鳝一条尾都要HK$100,所以成本真系好高,反而可能利润最低系呢个,真系好大串好好食!原来盐烧咁好食,平时多数都系食照烧,因为照烧系用甜酱油,盐烧有另一番味道,好鲜!

见到佢有好多款牛串,唔放过都要试一两款!

安格斯牛肉露荀串$38
牛肉唔厚,露荀好爽脆,几好食,但有少少贵。

盐烧牛舌芯$33
呢个都有少少厚切,几爽,有盐同黑椒味,味道简单唔复杂,食到好重牛舌香。
不过都唔算好JUICY,未够厚,再厚D先可以好JUICY咁锁住肉汁。

之后再点左一堆饱肚野

睇餐牌见到呢个炸厚切薯片串,咁得意所以点左。
$19黎讲系OK,其实好似食紧炸薯角,唔算特别,正常。

特浓芝士薯条$98

真心我对呢个芝士好唔满意,因为佢只系用左一块卡夫芝士,正常你应该用Mozzarella Cheese,焗完会有拉丝效果同感觉,咬落要有弹牙嘅口感,但佢只系得一片芝士,芝士亦渗唔到落下面底,而且要100蚊一碟,计落其实唔平,Mozzarella Cheese其实都唔系好贵唧,点解唔用Mozzarella Cheese????? 呢个薯条好扣分。

最后叫左个饭埋尾,因为佢LUNCH有饭可以点。
点左呢款照烧猪扒饭$78,味道系甜酱油烧猪肉,都几好食,够饱肚。

整体黎讲,串烧做得出食过小食类,串烧整体都唔错,最惊喜系鸡子+盐烧白鳝,而芝士薯条最令人失望。
下次再黎要主打鸡子同白鳝
2022-04-10