2021-04-08
唔系经常会去慈云山,一黎开呢头就一定要试呢间bookmark 左好耐嘅茶餐厅。舖面睇落平平无奇同一般做街坊生意嘅茶档无异,内里招牌菜就系原个砂煲即煮嘅沙嗲牛面同埋煲仔饭。🥘砂煲沙嗲牛肉岀前一丁 $➏➑食个沙牛面成68 蚊,平定贵见仁见智啦,但我就觉得系绝对值得一试。原个砂煲上到枱个汤仲系滚到起哂泡泡,够哂新鲜滚热辣。先试一下个汤,真系足料到好似打边炉个沙嗲汤底咁浓。加上花生碎一齐去煮,更加升华左成个汤嘅香味。岀前一丁唔系煮到完全熟透,上到枱仲系较硬身,目的系为左照顾各位相机打咭时唔会碌到个面淋哂。加上一路食嘅途中滚汤会继续「煮」住个面,食下食下个软硬度就会岩岩好,认真细心。滑牛肉份量都几足料有差唔多十片,咬落口都几淋身同滑口,又无腌肉味。加埋两旧索哂汤汁嘅豆卜,简直好似食左个小型边炉咁满足。.📍荣记茶餐室慈云山毓华里12号地下A-B舖
🥘砂煲沙嗲牛肉岀前一丁 $➏➑
📍荣记茶餐室