今早系网上见到朋友昨日去左山顶,天气很好,又唔多人,立即心血跟老公上来浪漫一下。记得上一次黎已经是结婚前,虽然依家无得去旅行,但放假重回依个特色既景点,依个时间系最好不过~我地搭返缆车落黎时,车站旁有间餐厅,好有文青气息,岩晒打咭既朋友。依度出名冰滴和手冲咖啡,依个环境下可以享受一下慢活既周末,叹著甘香既咖啡。我地点左:冰滴咖啡,味道好Rich, 由于咖啡师特别调制混合多种咖啡豆,除了一阵咖啡果香又有烘焙的层次,甘而不苦。Iced Americano 饮完杯cold blew , 咖啡瘾大发,所以来多一杯, 对比cold blew , ice americano 一般比较淡,但无损烘焙咖啡的香味,而且烘焙香味系口里回转, 足见咖啡师功力。蜜糖玫瑰茶超香玫瑰同蜜糖味,似落仍然好香花香和蜜糖味,又唔太甜,岩晒秋天美颜又滋润🌹All day breakfast龙虾忌廉汤通粉,配烟肉、煎蛋和牛角包满满一杯通心粉浸系海鲜味香浓既龙虾汤内,令平凡既通心粉变得不平凡。薯饼同烟肉脆口唔油腻!好耐无食过茄汁豆勒,好好味!牛角包苏脆,充满牛油香。芝士牛肉汉堡包烘底汉堡包,咬落脆口,够诚意。超厚免治牛肉汉堡

我地点左:

Iced Americano

蜜糖玫瑰茶

All day breakfast
龙虾忌廉汤通粉,配烟肉、煎蛋和牛角包
薯饼同烟肉脆口唔油腻!
好耐无食过茄汁豆勒,好好味!
牛角包苏脆,充满牛油香。

芝士牛肉汉堡包
烘底汉堡包,咬落脆口,够诚意。
超厚免治牛肉汉堡多汁牛味浓郁,配著烧烤汁,perfect 👍🏻
仲有粗既波浪薯条,好满足呀~

香蕉船
经典怀旧、唔系度度都有得食,好怀念呀!
两条香蕉包住2球雪糕(绿茶发芒果味),再加2条朱古力扭纹蛋卷,幼滑忌廉,朱古力酱,缤纷既糖果碎。无论味道、造型、回忆都赢晒👍🏻👍🏻👍🏻

PS, 餐厅有个大窗,有缆车经过影相一流,餐厅职员有时会提大家有缆车经过,方便大家影相,好窝心呢🥰
2020-10-03
  • 冰滴咖啡