1K
2021-08-26 364 浏览
❀ 37 Steakhouse & Bar HK #山顶 ❀❗️山顶观望维港景色扒房❗️——————————————————近期几流行嘅扒房🔥位于山顶,部份座位可以观望维港景色,餐厅装修简约时尚,的确系几浪漫又有气氛。叫得steakhouse,当然唔少得锯扒,包括A5和牛。晚餐有四道菜tasting menu $680/六道菜$880。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 四道菜tasting menu $680♥ Appetiser ✦ 日本带子伴牛油果茸用靓靓嘅贝壳装住,打开后会见到带子、鱼子酱同埋海胆。甩上酸酸地嘅柚子果冻调味,几清新。.✦ 焗黑松露大啡菇用个鸟笼装住非常精美🥰一切开入面嘅蛋浆涌现出嚟,有惊喜!表面加上芝士去焗,几多汁,唔错。.♥ Soup✦ 法式清鸡汤中间只鹌鹑蛋,表面有少少鱼子酱。侍应会喺你面前倒入鸡汤。不过唔系太啱我口味,有少少酸酸地中药嘅味道,偏向清淡🙈。.♥ Main✦ 日山A5和牛西冷 +$158卖相唔算太讨好,不过切落腍身,入口油香爆发,略带牛香🐮。可以再配上佢嘅酱汁,令牛扒更加惹味。.✦ 烤法国春鸡正常烧春鸡🐔唔算特别滑溜,亦未至于过鞋。加上少少香草,味道有啲淡。好彩有配
❗️山顶观望维港景色扒房❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 四道菜tasting menu $680
♥ Appetiser
✦ 日本带子伴牛油果茸
用靓靓嘅贝壳装住,打开后会见到带子、鱼子酱同埋海胆。
甩上酸酸地嘅柚子果冻调味,几清新。
✦ 焗黑松露大啡菇
用个鸟笼装住非常精美🥰
一切开入面嘅蛋浆涌现出嚟,有惊喜!
表面加上芝士去焗,几多汁,唔错。
♥ Soup
✦ 法式清鸡汤
中间只鹌鹑蛋,表面有少少鱼子酱。
侍应会喺你面前倒入鸡汤。
不过唔系太啱我口味,有少少酸酸地中药嘅味道,偏向清淡🙈。
♥ Main
✦ 日山A5和牛西冷 +$158
卖相唔算太讨好,不过切落腍身,入口油香爆发,略带牛香🐮。
可以再配上佢嘅酱汁,令牛扒更加惹味。
✦ 烤法国春鸡
正常烧春鸡🐔唔算特别滑溜,亦未至于过鞋。
加上少少香草,味道有啲淡。
好彩有配上一个咸咸酸酸地嘅酱汁,令到味道浓郁啲。
♥ Dessert
一大堆棉花糖咁捧嚟,有少少吓亲🤣
以为会有酱汁俾我淋上,点知原来要自己用叉刮开,可能想制造一种寻宝嘅感觉?
内里装着莓味嘅雪糕,少许杂莓,饼干碎,味道其实OK嘅,唔会太假太甜。
——————————————————
✨整体味道: 3/5
✨环境装修: 4.2/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3/5
✨再访兴趣: 2.5/5
💞整体来讲
能够望到维港景色,的确系间几浪漫嘅餐厅。不过始终位于山顶,食物定价较贵,质素就一般🙈。
法式清鸡汤
日本带子伴牛油果茸