餐厅: PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-02-05 508 浏览
新年上山頂行大運🧧,同朋友搭完纜車之後,去左山頂廣場覓食。冇黎山頂好多年,雖然已經改變咗好多,但有少部份餐廳依然屹立不倒。我地見到新開張既PHI Coffee & Pancake 氣氛唔錯,同埋推出左賀年餐牌,所以決定入去試菜。餐廳既裝潢簡約而有情調,我地一入到去就已經感受到濃濃嘅cafe 氣息,右手邊既咖啡bar亦展示左不同種類嘅咖啡豆、咖啡杯同埋各色各樣嘅小擺設。店員為我地呈上左一本餐牌,包括甜品、烘焙類食品同埋主食等等,另外仲有多款傳統飲品同埋特飲。我地都覺得每一款菜式都好吸引,而且我本身都好中意食包點、甜品,所以用左一段時間先做到決定 🤣士多啤梨梳乎厘 $136PHI Coffee & Pancake 為左慶祝兔年,推出左兔仔造型嘅pancake,不過我最後都係揀左最中意既士多啤梨味~🤭梳乎厘pancake同埋士多啤梨既面頭都灑上一層薄薄既糖霜,擺盤十分精緻 🥞🌿✨ Soufflé 一客三件,每一件都非常厚身。梳乎厘班戟口感輕柔,好鬆軟好fluffy,充滿空氣感☁️。蛋漿比例完美,蛋味濃郁。士多啤梨色澤鮮紅,果肉包滿,味道清甜微酸。🍓青醬大蝦意大利飯 🍤🇮🇹 $98意大利燉飯配上

士多啤梨梳乎厘 $136

青醬大蝦意大利飯 🍤🇮🇹 $98

意大利燉飯配上大大隻新鮮彈牙既大蝦黎做配料,再加上我最愛既pesto sauce 青醬🌿同埋濃郁既芝士香,簡直係完美既配搭 🤤

意式燉飯係我其中一道好中意食既意大利菜式,意大利飯既口感比平日食開既飯更煙韌,粒粒分明。大蝦爽口彈牙,每隻都係啖啖肉👍🏼

雜莓香蕉乳酪碗 $85

近排食左唔少油膩食物,所以點左道雜莓香蕉乳酪碗黎減少罪惡感 😂 呢個bowl 有三種有益又好味嘅水果,包括士多啤梨🍓、藍莓🫐同埋香蕉🍌。另外,仲有既果腹又有益既穀物同果仁。

將三種水果夾埋一齊食,酸酸甜甜又健康。藍莓同香蕉含有既纖維素可改善便秘問題,而且當中既維他命、鈉同果糖可提升胃腸嘅消化能力,好適合食滯咗嘅人食用。

黎得Cafe 當然要飲咖啡,我同朋友各點左一杯新春特飲黑芝麻latte 同埋經典caffe latte ☕️

Black Sesame Latte to You $48

呢杯黑芝麻latte 係新春menu 既特製飲品,同連個飲品名稱都同兔年有關。黑芝麻味道濃郁,同埋鮮奶好夾,面頭既黑芝麻令佢既賣相更吸引。
Caffe latte $38

朋友點左一杯經典既latte,latte嘅咖啡泡沫較少,牛奶比例較多,所以飲落鮮奶味濃,可以中和咖啡嘅苦澀味。☕️

整體黎講,餐廳氣氛舒適,好適合中意慢生活嘅人。食物質素都唔錯,店員既服務態度親切有禮,上山頂睇風景既同時不妨黎呢度抖下 😌
2023-01-21