2023-01-11 2532 浏览
相信有黎开红磡区揾食嘅朋友,都对蒙面呢间车仔面店一啲都唔陌生。一段时间冇黎,今次嚟到见到门口多咗好多劳苏,好可爱。一如以往呢度未够六点就开始排队,大概等咗三四个字左右就可以入座,都系叫返以往必食嘅蕃茄汤底,个人喜好钟意配出前一丁,牛腩,糖心卤蛋,同埋辣汁鱿鱼,另外叫咗个小食,就系好出名嘅即叫即烧叉烧。辣汁鱿鱼同埋糖心蛋两个虽然系车仔送,但系佢系会另外上碟唔会放落个车仔面度。糖心蛋选用鸭蛋,糖心次次都做得好靓,永无失手,鸭蛋真系比鸡蛋要香香,入味得黎唔会过咸。辣汁鱿鱼个汁好好食好惹味,鱿鱼较淋身,唔系烟靭爽口𠮶种。自家制蕃茄汤底车仔面,呢个真系冇得顶,新鲜蕃茄每日自己煲,每一次黎食𠮶个浓稠度都会有少少唔一样,但系味道依然系世一,啲薯仔煲到入晒味,基本上我每次都会清咗成个汤,牛腩又系必须要嘅车仔送,够晒淋够入味,而且佢个牛肉系好新鲜好重牛味㗎。最后系佢嘅烧叉烧,虽然$30一串,一啲都唔平,但你食过就知道高质,每一粒都烧到有㶶边位,𠮶种蜜糖焦香好正,食得出真系落足功夫制同烧,而且佢个猪肉拣得好好,唔会肥,肉质爽口,咬落仲有肉汁添嫁温馨提示呢度嘅车仔面系要最少叫三个𩠌,好多人都有叫佢哋另一个王

温馨提示呢度嘅车仔面系要最少叫三个𩠌,好多人都有叫佢哋另一个王牌,新鲜花甲,但因为我铁胆最钟意嘅𩠌已经有三个,又要食叉烧,再叫埋花甲,我一个人真系食唔晒🤣

2023-01-10
  • 招牌蜜汁叉烧串