2017-04-12
朋友M就黎返美国🇺🇸喇,今日小妹就请佢食餐好既当系饯行啦😘!我地都超级中意食日本野😍,但从来未试过Omakase👀,今次就体验下Omakase系点架啦💕!Omakase意思系厨师发办👨🏻🍳,系食日本🇯🇵料理既最高境界啊😇!厨师会拣选最时令✨、最新鲜🍀既食材去烹调🍴。岩浪天扶良日本料理系铜锣湾站D2出口行2分钟就到喇👣,位置非常方便🌍!我地book左12点🕛,黎到既时候已经有几枱人,之后就慢慢坐满(lunch time都坐满😮,餐厅应该几受欢迎😜)。每张枱放左酱油、七味粉同牙签🙆🏻。餐具🍽~小妹叫左个厨师专尊上特选($880),好期待啊💭!茶碗蒸:材料非常丰富,有虾、鸡肉🐔、冬菇🍄,食到最底仲有粒白果添😊!茶碗蒸香滑可口,非常幼嫩😇。前菜有柑桔仔🍊、鲍鱼同鱿鱼仔。鲍鱼同鱿鱼仔🦑口感脆嫩,柑桔仔就好似腌制过咁,甜甜地几好食😋。冰菜蕃茄沙律:冰菜布满水珠💦,好似结左冰咁❄️,好得意啊!冰菜口感爽脆清新🌱,带点天然既微咸。下面有鲜甜既蕃茄🍅配上酸酸甜甜既醋,非常醒胃🌟!起筷之前,师傅教我地应该由➡️左到右享用,因为食物既排列系根据味到既浓淡排既💁🏻。松皮鲽鱼刺身:松皮鲽鱼最好食既时候系春天或春夏
小妹叫左个厨师专尊上特选($880),好期待啊💭!
茶碗蒸
茶碗蒸
前菜
冰菜蕃茄沙律
刺身 (松皮鲽鱼; 深海池鱼; 拖罗; 赤贝; 象拔蚌)
松皮鲽鱼刺身:松皮鲽鱼最好食既时候系春天或春夏之间☀️。小妹第1次食呢种鱼,觉得佢味道比较清淡,吾腥👍🏻,同埋质感有d似虾。 松皮鲽鱼刺身下面仲有紫苏叶🌿同昆布,紫苏叶好香👃🏻,而昆布就爽口既。
深海池鱼刺身:厚切既深海池鱼刺身油份比较重,鱼油味好香😆,咬落都系偏向爽口,味道有少少似油甘鱼🐟。
拖罗刺身:粉红色既厚切拖罗刺身超级肥美💕,油脂分布好平均😝!拖罗刺身入口即溶🤤,吞拿鱼油超香,一级棒啊👏🏻!上面有2块年芋,食落口感似竹笙,好特别呢!
赤贝刺身:橙红色既赤贝🐚刺身望落好新鲜~咬落口感爽脆,内层就比较嫩,鲜甜得黎带点海水味。赤贝刺身上面紫色既紫苏叶花好靓好精致💜,味道同紫苏叶差不多,下面d昆布都系爽口架!
象拔蚌刺身:象拔蚌刺身鲜嫩甜美,口感弹牙😁,非常新鲜。
赤海老刺身配樱花虾
寿司 (石鲷; 深海池鱼; 樱鳟; 鲛鲽)
深海池鱼寿司:深海池鱼鱼油味好香,口感偏爽,配埋寿司饭同昆布酱1齐食又系另1番风味😌。
樱鳟寿司:橘红色既樱鳟无论系卖相同味道都同三文鱼有几分相似🍣~上网search下,原来佢地都系属于鲑科既。寿司仲有d三文鱼籽系上面,鱼籽非常新鲜✨,有d日式酱油味,完全吾腥啊!
鲛鲽寿司:鲛鲽应该轻轻火炙🔥过,令鱼油味更加突出。上面有d炸大葱丝,颜色金金黄黄,好吸引啊💛!
呢度既寿司饭比较迷你🍙,鱼生同饭中间已经加左wasabi,如果觉得吾够都可以自己再加。
砚肉味噌汤
天妇罗 (活车海老; 穴子; 蒸鲍鱼)
穴子天妇罗:几肥美,肉质几软😙。
蒸鲍鱼天妇罗:外层酥脆,鲍鱼有d溏心既感觉,好软好好食😉。
整体黎讲,天妇罗炸粉够薄,但又吾会过脆。
寿司 (鲛鲽配鲛鲽鱼肝; 鲭鱼), 海胆贝柱捞饭
鲭鱼寿司:鲭鱼寿司卖相超特别😮!鲭鱼上面既系紫苏叶同透明昆布,透明昆布比绿色个d昆布厚身d,口感吾错。鲭鱼本身腥味较重🙊,就算用左紫苏叶去腥作用都不大...
海胆贝柱捞饭:海胆鲜甜细滑,海水味🌊重,完全冇苦味。下面贝柱虽然细细粒,但厚身鲜甜。另外,珍珠米🍚涨卜卜,口感烟韧软糯。
雪糕 (抹茶; 海盐)
抹茶雪糕:抹茶雪糕奶味🍼比较重,抹茶味🍵都几出,不过吾会觉得苦✌🏻。
南瓜蛋糕
我同朋友都系第1次试Omakase,觉得好新奇好特别啊😍~虽然价钱💰就比一般食日本餐🍱贵,但胜在食材新鲜时令,有机会都好想再黎啊👣!