2022-08-22
2年几无去过旅行,朋友话今晚带我去峇里😆 原来系一趟峇里有机豪华Fine Dining!餐厅叫🌴Le Chefeteria✨,位于利园附近一楝唐楼内。平时行过可能唔察觉,不过上到去就知「禾杆冚珍珠」~入到餐厅后,😙首先我收到一张印有我名嘅boarding pass、峇里行程的itinerary (7 courses menu) 同机上杂志(餐厅介绍)。仲有24小时concierge服务、落机后嘅花圈迎接仪式~ 真心觉得好惊喜!餐厅仪式感好重! 🤗令到客人完全代入到呢个旅程~ 呢度既大厨- Chef Azmi Arialda有多年米芝莲餐厅及高级食府任职经验,比到客人绝对的信心!上机啦~先嚟今日嘅配餐酒~ 🌙月莲~有淡淡荔枝味及花香,由餐厅自家监制,用最纯净水源酿制,可搭配任何菜式。饮入口感觉好清,👍🏻我自己好钟意!🍞餐包2款分别有意式同法式~ 2款的口感同味道完全不同~ 意式包系用上香草、自家种植柠檬皮🍋及自家制牛油~ 而法式包则用日本蛋及自家制牛油,口感够松软。✨Welcome 开胃小食🐟酸橘汁腌鱼是普罗旺斯的一款名菜Ratatouille 的迷你版💖在自制酥皮上、面层是香草、番茄🍅
上机啦~
先嚟今日嘅配餐酒~ 🌙月莲~
🍞餐包2款
✨Welcome 开胃小食
🐟酸橘汁腌鱼
是普罗旺斯的一款名菜Ratatouille 的迷你版💖在自制酥皮上、面层是香草、番茄🍅、茄子及意大利水瓜,中层是以柠檬汁腌制12小时的鲈鱼他他~ 一口一件,酸酸甜甜好清新!
系呢个时候~ 我哋见到大厨开始制作我哋嘅意粉呀! 😻系用兰王蛋黄制作嘅意粉呀!留意番~ 我讲嘅系即场搓粉制面条!真系非常有诚意!
✨Light lunch
🍅🧀蕃茄酱配布拉搭芝士
卖相好靓好colorful ,经历4小时制作而熟成蕃茄更腍更甜,下面的homemade酱由松子、九层塔、蒜头及Extra virgin olive oil
制作而成。侧边好似烟花嘅就系煮过的意大利黑醋,味道甜甜的。 而中层的脆脆系由面条及干葱经过慢炸及风干制成。
Burata 🧀 柔滑味美,整个菜式呈现出多重口感~
呢个系一个含有法国、意大利同东南亚制法嘅一个Appetizer 👍🏻
眨下眼已经去到第二日嘅行程🌴
🦀I love crab特式汤
上菜前我哋先要瞌埋眼想像一下~ 从飞机窗口望出去的峇里岛~
呢个汤嘅灵感就好似一个小峇里岛咁样~
中间绿色嘅就系有澳洲有机牛油果🥑同蟹肉制成的小岛~ 另外加上蕃茄、白酒等材料制成的龙虾汤,口感浓厚棉密,白色嘅部份就好似一棵棵从高空望落去嘅椰子树🌴。饮落又fresh又creamy!
呢度嘅汤可以做到咁绵密,系将材料慢慢煮溶,完全唔会加power ga!
🥚全蛋黄手制阔条面
刚才大厨整嘅阔条面煮好啦😻
坚持采用兰王蛋黄制面,🤩加入酸度较高 、带花香嘅香槟及牛油果、羊肚菇 等煮成。平时煮意粉未必会用好靓嘅酒,👏🏻但系呢度坚持要用靓香槟、亦不采用松露油的人工味道去掩盖食材的鲜味! 煮制过程中亦加了少许自家柠檬皮,食完系完全无heavy的感觉呢!
🦆鸭意大利烩饭
呢度嘅菜式注重健康天然,连呢个Risotto都唔例外,冇牛油冇忌廉冇芝士,以特制方法制作而成嘅Risotto 依然好味! 加上越南的viet Nuoc Cham sauce,配合法式煮法~ 而主角油封鸭腿,👍🏻系本人食过最出色鸭腿~ 慢煮48小时后再煎至干身,骨与肉轻轻一拉就分离,肉质鲜嫩、入口即化!旁边的白色脆脆是慢炸越南春卷皮,经独特去油后、食落完全不油腻!
嚟到第三日嘅旅程,我哋叹完个spa又食过啦!
✨BBQ Dinner
🐮椰壳熏肉眼
喺chef煮制期间、我哋已经闻到劲香嘅椰子味! 采用60个月澳洲有机草饲肉眼、以椰子壳去烟熏,完美地将肉汁锁住~ 🤤食落够juicy、肉味浓兼有淡淡烟熏椰香味!
而自家制薯蓉也是伴有椰香,取代一般常用嘅牛油,少了肥腻感,幼滑好味!
肉眼嘅跟餐酒系Carmignano Riserva 2015 红酒~
然后好快又去到行程嘅最后一日啦⋯⋯
先饮一杯乌龙玫瑰茶,以纯净水源冲泡,味道与别不同!
Chef Azmi 即制香蕉🍌薄饼,仲即席示范飞饼绝技!
薄饼食落酥脆、内里烟韧!同雪糕一齐食时的双重口感就更正!你哋见到侧边写嘅粉红色字并无添加人工色素,而系用风干红菜头粉整出嚟~ 🤗完全符合餐厅天然嘅原则❣️
真系非常欣赏餐厅嘅坚持✊ 其推动自然动力学的理念及一丝不苟的精神~ 用最纯正的食材,No Msg 、GMO Free,深信好好护理泥土以种植出更好的食材作回馈!特别要讲下厨房位置的特大云石枱,店主更坚持不切割形式搬入店里,亦是对审美及工具的一份坚持!
呢度嘅lunch set都系$188起,以佢嘅水准嚟讲真系好抵食,不妨过嚟试一试丫~