2021-08-03
有位coffee lover朋友话K11 Musea嘅Koffee Mameya系湾仔人气Omotesando Koffee嘅sister brand,仲提供单对单手冲咖啡体验。Weekend心思思去walk-in碰碰运果然系failed,原来系要用K11 Musea App预约嘅~如果想睇清楚d咖啡师点手冲咖啡同交流多d,最好预约时indicate坐吧台位置。怀着期待嘅心迎接等咗一个星期嘅reservation!我本身系咖啡嘅门外汉,徘徊系陪朋友去coffee shop饮咖啡同负责饮细佬整既手冲咖啡level,但因为coffee lover朋友介绍嘅呢个体验认识多左手冲咖啡。一坐底咖啡师就比一张咖啡matrix card我地,了解一下我地嘅口味,想要边款豆。Matrix 由上而下按烘焙程度区分,顶系浅焙嘅豆,冲出嚟嘅咖啡一般较酸,最底系深焙嘅豆,会苦涩d。Card上A至Y豆嘅第一行字就系咖啡豆嘅产地,Mame、Ogawa Coffee同 Tokado Coffee 都系日本咖啡豆。唔多研究嘅我之前陪朋友去饮手冲咖啡都系睇边款个名得意,又或者形容味道嘅description 就拣。今次
唔多研究嘅我之前陪朋友去饮手冲咖啡都系睇边款个名得意,又或者形容味道嘅description 就拣。今次因为多左同咖啡师交流嘅时间,所以好似发现新大陆咁知道原来唔少咖啡豆冲出嚟嘅味系沿自唔同嘅发酵方法。D款El Diamante Anaerobic 嘅 anaerobic 字面解就系无氧,anaerobic fermentation 系近年比较兴嘅咖啡豆发酵方法,将二氧化碳注入装住咖啡豆密封嘅器皿,排走氧气,发酵嘅环境变数少d,据闻会容易d控制到品质。咖啡师话El Diamante Anaerobic冲出嚟有d似cinnamon apple pie,好得意所以我拣咗。
M 款嘅 Montes de Oro White Honey 同 R款Sumava Red Honey 都有honey个字吸引左我地,原来呢两款豆都系用同一发酵方法,但R款烘焙深D出嚟嘅味似焦糖而M款似黄糖,最后朋友拣左M 款Montes de Oro White Honey。
拣好豆咖啡师就会去磨豆,新鲜磨出嚟嘅咖啡粉好香,我同朋友都闻到我款D嘅玉桂味!之后就睇住咖啡师好专业咁分多次注水,顺时针画圈,好治愈!
咖啡冲好啦!我杯El Diamante Anaerobic 闻落去真系好大阵玉桂味,入口好醇,一d都唔苦,再嗒多几嗒就嗒到少少酸味。咖啡师仲话热饮、室温、同摊冻左后嘅味道会唔同,越冻酸味应该会再出。不过好好饮所以末太冻就ko 左,又或者我味蕾唔系好sensitive所以分唔出个分别😂
最后仲买咗朋友试左而我都好想试嘅M 款Montes de Oro White Honey 150g 咖啡豆利诱细佬冲手冲咖啡比我😎 咖啡师仲好细心咁写低同讲解咖啡豆建议手磨/机磨嘅组幼度、咖啡同水比例、冲制时间、手冲要决等。
成个experience好pro好舒服,又令我增长见闻,唔错唔错。