2022-07-11 208 浏览
位于铜锣湾亨利中心这间「鸟森」也甚有特色🌟 比较高级嘅居酒屋格局,主打各款鸡料理,串烧,小食。好友叙旧一边吃串烧一边饮番杯相当有气氛。曾经喺日本食鸡肉刺身已经系我极限,估唔到今晚又可以试吓特色嘅鸡串烧😋Mori Set ($580 per one)这份套餐串烧部份系厨师发板,相当唔错又唔使烦恼拣边款鸡嘅部位。香菜鸡胸沙律🥗先来前菜,味道唔错,有芫荽嘅香气,鸡胸和沙律菜都切得幼细,精巧细致。味碟好精致,放上柚子胡椒,海盐和红椒碎。新得利生啤 Suntory Draft Bear🍺枱面有串烧就自然好想饮返杯生啤!期待中嘅烧鸟陆续出埸~🌟烧鸡肾:有炭火香,有嚼劲但不硬,味道唔错!🌟烧鸡冠:取自公鸡🐓的冠,又会咁刁钻😀一直都想试,原来一啲都唔靭,口感带点儿爽,有惊喜的。🌟惠比寿梅子鸡胸:主要味道来自紫苏叶和梅子酱,令鸡胸味道较为突出。🌟鸡心元(鸡心脏血管):也是第一次吃这个部位,😅口感有少少似猪大肠,但比较冧身,容易咬开,用秘制酱油调味就没有那种内脏的腥味。不抗拒而且都几惹味。🌟惠比寿芝麻鸡柳烧:充满芝麻香,突然又清淡返少少,鸡柳没有油份。🌟月见鸡肉棒:人气之选,半熟蛋黄加入秘制酱油,鸡肉棒表
好友叙旧一边吃串烧一边饮番杯相当有气氛。

Mori Set ($580 per one)
香菜鸡胸沙律🥗
味碟好精致,放上柚子胡椒,海盐和红椒碎。
新得利生啤 Suntory Draft Bear🍺
枱面有串烧就自然好想饮返杯生啤!
期待中嘅烧鸟陆续出埸~
🌟烧鸡肾:有炭火香,有嚼劲但不硬,味道唔错!
烧鸡冠
惠比寿梅子鸡胸
鸡心元
惠比寿芝麻鸡柳烧
月见鸡肉棒
🌟月见鸡肉棒:人气之选,半熟蛋黄加入秘制酱油,鸡肉棒表面烤得焦香,混入打碎的鸡软骨,沾上蛋黄美味极了!
烧鸡胸软骨
🌟鸡胸软骨:鸡胸软骨较硬,考验我的牙力。但黐住胸骨的肉好有鸡味!
烧鸡肠
🌟烧鸡肠:很花心机的手工串,把又细又长的鸡肠串起,肠壁薄而脆口,烧得好香,特别系肠内嘅脂肪充满油香,肥美度十足,邪恶之选😈!
伊比利亚猪
换一换口味有烧伊比利亚猪。
好有肉味,烧得又香又脆,放上的葱盐更加提升味道😋👍🏻
烧牛舌
烧牛舌也不错!厚身烧至6成熟左右啱啱好!👍🏻
惠比寿炭火亲子丼
再来嘅主食也有特色,继续运用鸡肉本身嘅味道。小型丼饭铺上充满炭香嘅烧鸡肉,大量紫菜,伴饭是超美味。
白布乌冬
白布乌冬
口感特别,大大块嘅乌冬,够滑身,配紫菜汤底味道唔错!
套餐包括的鸡汤,鸡味好浓好清甜,味道唔会好咸!👍🏻
厥饼.红豆抹茶🍵奶冻
厥饼冰凉柔软,抹茶奶冻微甜有抹茶香,口感幼滑!

这晚的鸡料理绝对系特别嘅体验,环境气氛都唔错,值得一试!
烧鸡肾
烧鸡冠