2018-06-22
父亲节食饭紧系要食豪d😎呢餐超豪海鲜宴精彩到唔可以唔俾good comments😍🤤如果你问我食过最正嘅象拔蚌一定系呢碟加拿大象拔蚌刺身👍🏻每片都晶莹剔透尽显刀工,点小小Wasabi加豉油更加衬托出佢嘅爽甜,最难得系连平时"润"嘅位置一定要焯过先可以食,今日直头可以当刺身食,利害!"黑松露蒸大元贝"搞搞新意思,舍弃左平时嘅蒜蓉粉丝,改用黑松露估唔到效果都相当出色(其实最重要系个元贝好新鲜🤣)元贝size特大!加上香浓嘅黑松露味口感相当满足💓主角终于出场啦😍重六斤嘅阿拉斯加蟹💓个蟹盖成个头咁大🤣店员好有心咁帮我地切开细细旧,蒸嘅时间啱啱好而且超肥美啖啖肉,蟹画入边嘅膏高好甘香,我自己就钟意将蟹脚mix蟹膏一齐食,锦上添花!分别有几只贝类,沙巴蚬同马甲背,最令我难忘嘅一定系"胭脂蚌"size大而且系非常非常饱满,咬落去好多汁又鲜甜!除咗海鲜类仲有少量嘅肉类同蔬菜,生菜黑豚肉精粹在于上面大量嘅黑椒,配合山菜食减少油腻感,黑椒又可以刺激味蕾!"金蒜蒸胜瓜"感觉上系蒸气火锅嘅必备菜式,果然都系冇得输🤣最后一个高潮位就系海鲜粥,吸收晒所有之前海鲜嘅精华呢啖粥真系好食到飞起安慰屋企人食得好满足!当然
而且系非常非常饱满,咬落去好多汁又鲜甜!
"金蒜蒸胜瓜"感觉上系蒸气火锅嘅必备菜式,果然都系冇得输🤣
安慰屋企人食得好满足!当然尤其系我老豆🤣