2021-12-09 2567 浏览
近排星期日唔想离开屋企,因为要留低煲返五集全民造星🤩。不过饭就点都要食嘅,而我会选择买外卖,边食边睇嘛。夜晚我哋开外卖App拣咗嗌「燧记厨房」,自取有九折优惠。我哋一去到外卖就经已准备就绪🥡,原来餐厅有少量堂食座位,但店舖面积较细,住附近的话买返屋企食会比较舒服。小店主打川味小菜🥢,款式总共有十多款,当中唔少都带有辣味。套餐同单点价只相差$5,而餐就多碗饭🍚同饮品/例汤,正常都会嗌埋吧。芳香惹味孜然牛肉($60/套餐),估唔到呢碟牛肉落咗咁多辣椒同葱炒,辣味强烈🌶,再加埋孜然香,整体系一道几惹味嘅菜式,但千万要小心唔好咬爆辣椒籽。牛肉约有十片,肉质唔韧🐮。有内涵红烧马铃薯排骨($55/套餐),呢道𩠌味道OK,但如果将排骨换上肉片会开心啲,因为唔使噒骨🐷🦴。菜式唔辣,咸度适中,唔重口味,而且仲有唔少薯仔粒🥔,外面煎香内里软淋。是日例汤系蛋花紫菜汤🥚,味道偏清淡,普普通通啦,唔要汤可转拣饮品。总括嚟讲,今晚终于夹啱时间初尝呢间经过多次嘅川味小菜外卖厨房😄。如果辣瘾起,可以考虑嚟呢度食食。题外话,我留意到有唔少港大嘅内地生嚟帮衬,相信佢哋认为口味正宗呢。
芳香惹味孜然牛肉
有内涵红烧马铃薯排骨
蛋花紫菜汤
2021-10-28
5 分钟 (外卖自取)
芳香惹味孜然牛肉