2023-11-28
作为酸菜鱼控,周不时都会揾吓唔同地区嘅酸菜鱼店,今次就嚟到位于深水埗区嘅呢间川大哥!呢度系自己用QR code落单嘅,非常方便~ 一睇个menu,发现呢到除咗最主打嘅酸菜鱼锅之外,仲可以食到烤鱼、鸡煲、川式串烧、川式锡纸烧同川式凉菜等等,食物种类非常之多元化~黄金酸菜鱼锅(小)💰HK$198本身以为会好细兜,但原来份量都超多!我地简咁小辣,辣度刚刚好,唔会太辣又唔会太酸!鱼肉方面,我地简咗鲷鱼片,食落爽口,完全冇腥味!个锅入面仲有好多酸菜、芽菜同埋娃娃菜~红薯粉💰HK$22食酸菜鱼又点少得薯粉,个酸菜鱼锅本身系冇红薯粉,所以我地就追加左啲红薯粉,放落去个酸菜鱼汤底度,吸收晒汤底嘅精华,口感烟韧,食得好滋味~娃娃菜 (火锅汤料)💰HK$36呢到可以将啲火锅汤料放去个酸菜鱼锅到一齐煮, 朋友同我都系中意食菜之人,见佢锅入面嘅娃娃菜咁好味,所以就再额外叫多咗份菜~金针菇(火锅汤料) 💰HK$25比娃娃菜更加超入味,挂汤能力极高,系一定要追加嘅食材~厚切牛脷(2串)💰HK$39牛脷唔会韧,有孜然粉同埋辣粉做调味,好惹味~鸡中翼(2串)💰HK$39外边嘅鸡皮烧到好脆,食落啖啖充满孜然粉嘅味道~蒜
黄金酸菜鱼锅(小)💰HK$198
红薯粉💰HK$22
娃娃菜 (火锅汤料)💰HK$36
金针菇(火锅汤料) 💰HK$25
比娃娃菜更加超入味,挂汤能力极高,系一定要追加嘅食材~
厚切牛脷(2串)💰HK$39
牛脷唔会韧,有孜然粉同埋辣粉做调味,好惹味~
鸡中翼(2串)💰HK$39
外边嘅鸡皮烧到好脆,食落啖啖充满孜然粉嘅味道~
蒜香金菇💰HK$49
有热炉热住,等啲金菇更加入味,充满蒜香~
蒜香娃娃菜💰HK$49
都系用热炉热住,趁热食啲菜先好味,非常之有诚意~
蒜香茄子💰HK$38
推荐食川式烧烤必食嘅烧茄子,好大份面头超多蒜蓉~