2023-10-07
捌壹壹系一间位于旺角奶路臣街嘅四川菜餐厅🥘,佢哋主打冷锅酸菜鱼、烤鱼、香锅同重庆烧烤。 中午时分,餐厅入面已经好多客人,有国内、香港同外国客,大家都有提前订位,睇黎口碑唔错😎。而今次我系为左个酸菜鱼而黎既😜。 ❤️冷锅酸菜鱼呢个系餐厅嘅招牌菜, 清江鱼🐟鱼片好大块,鱼肉白雪雪、亮晶晶,口感嫩滑多汁☺️。酸菜爽脆开胃,捞饭一流👍。辣度可以自己拣,由bb辣到特辣都有🔥。我拣咗小辣,觉得汤汁好香浓,辣得啱啱好,唔会覆盖咗鱼片同埋酸菜嘅味道。呢个菜份量好足,除左鱼片同酸菜,仲有大量娃娃菜、金菇、莴笋、红薯宽粉,可以同2—3个朋友一齐分享😝。❤️蒜香麻辣青瓜青瓜🥒切成细细粒,好爽脆,淋上香浓嘅蒜茸同辣椒油,再加上芝麻,香口又清新🤗。 ❤️红糖桂花冰粉好中意呢个地道甜品😍,唔系度度都有。用红糖和桂花糖水调制而成,冰粉滑嘟嘟,口感Q弹😋,甜而不腻,好岩食完浓味野之后清一清口味。 ❤️杞子菊花蜜呢杯热饮系用好多杞子和菊花🌼泡制而成,有浓郁嘅果香和花香,再加入蜂蜜增加甘甜度,养生又解渴🍵。 ❤️菠萝沙冰沙冰系用左新鲜菠萝🍍打成嘅,所以系有真正嘅鲜果味。好大杯,堆到成座小冰山咁,饮落清新冰凉,质感绵滑,好适合食辣野时
❤️冷锅酸菜鱼
❤️蒜香麻辣青瓜
❤️红糖桂花冰粉
好中意呢个地道甜品😍,唔系度度都有。
❤️杞子菊花蜜
❤️菠萝沙冰
沙冰系用左新鲜菠萝🍍打成嘅,所以系有真正嘅鲜果味。
好大杯,堆到成座小冰山咁,饮落清新冰凉,质感绵滑,好适合食辣野时饮🍹。
我觉得捌壹壹呢间餐厅d野份量好足,好食又唔贵,而且离旺角站好近。特别系酸菜鱼同冰粉,我应该会encore😘。