2018-07-31 56 浏览
好庆幸今日同老板见客,又好庆幸老板身痕想食日本野!呢餐饭食得超爽!sora 日文中既空,有点玄意,普普通通当佢系天空就算一入门口真系好似日本家庭既玄关位老板话食omakase,我点会话唔好!? 即系可以慢慢唉下,如果老板日日请食饭就好,慢活人生!食omakase睇住师傅整别有一番风味新鲜材料全部准备好,客人一落单,师傅就拎出黎整,方便又快捷,值得一提系材料柜好整齐干净!午市都接近满哂的! 睇黎老板食开既呢间餐厅都比较多人食慢慢饮住茶等佢上野食先上两份前菜小食! 龙虾沙律+核桃小女子核桃加上少少鱼干同芝麻,超级香脆,用左少少酱汁去捞质感湿湿地,微甜,用黎送酒我觉得一流!龙虾沙律又系正,龙虾肉整成蓉,入口非常滑,而且味道非常甜两款白鱼肉刺身,师傅话前面既系爱女鱼,后边系羽太鱼可惜我唔系食家,两只鱼食落差唔多味,都系比较淡口,鱼味一般,但肉质几弹我最后都加左佢配既酸汁黎食,酸汁微酸,食落似加左柚子两款鱼同酸汁都好爽,加左汁之后虽然鱼味都唔太出,但鲜味程度可以话系200%提升!海鲜醋物八爪鱼粒贝,都系一款冷盘既渍物食日本野,好多呢一类爽口又无乜味既野,真系唔知咩黎。普通海藻昆布仲认到,但透明呢

sora 日文中既空,有点玄意,普普通通当佢系天空就算
一入门口真系好似日本家庭既玄关位

食omakase睇住师傅整别有一番风味
午市都接近满哂的! 睇黎老板食开既呢间餐厅都比较多人食
慢慢饮住茶等佢上野食
先上两份前菜小食! 龙虾沙律+核桃小女子
核桃加上少少鱼干同芝麻,超级香脆,用左少少酱汁去捞
质感湿湿地,微甜,用黎送酒我觉得一流!
龙虾沙律又系正,龙虾肉整成蓉,入口非常滑,而且味道非常甜
两款白鱼肉刺身,师傅话前面既系爱女鱼,后边系羽太鱼
我最后都加左佢配既酸汁黎食,酸汁微酸,食落似加左柚子

海鲜醋物八爪鱼粒贝,都系一款冷盘既渍物
食日本野,好多呢一类爽口又无乜味既野,真系唔知咩黎。
普通海藻昆布仲认到,但透明呢个好少见,食落有少少苦

第一次食横切既八爪鱼,本身既质感较弹牙,但有d位会韧少少
另外佢既粒贝同螺肉都好鲜甜!! 系一份几好既冷盘渍物
安拖罗>金目鲷>金线鲷
鱼类整成刺身,如果佢既味道唔系比较特别,唔讲我真系唔知佢系咩黎
拖罗油脂100分,食落超级香滑!
另外两种鲷鱼都甜,但系本身既味唔算特别,加左餐厅配既酱汁好食好多
金目鲷既酱似系辣味噌,味噌配鱼肉,味道鲜左
金线鲷既酱有芥末系入边,食落有少少山葵味但唔辣唔攻鼻

呢旧金鲷真经典!! 因为横睇竖睇,佢上边都都似系鱼鳞黎
我又唔好意思问,照样去食! 如果佢系鱼鳞,佢系炸得好透,食落非常香脆
香滑既鱼肉加上香脆既鱼鳞,两种质感令口感层次更丰富

但鱼本身味道唔浓,都系一般鱼味,加左味噌汁食,甜甜地唔错

太刀鱼,造型100分! 但可能已食太多鱼肉,已经唔系好分到d鱼肉有咩分别,但肉质比较厚实,似斑鱼肉

左口鱼,呢个唔讲都认到,本身肉质比较软腍,烧完之后配饭食,有入口即溶既感觉

秋刀鱼,本身我好钟意食烧秋刀! 腥腥地特别觉得佢有鱼味,但刺身第一次试....
入口感觉似拎左旧生猪润上手,但味道无我想像中咁腥,但鱼味都系熟既秋刀浓d

北海道海胆军舰! 超大旧海胆系面,入口浓浓既海胆味,甜中带甘,有少少金属味道

乌冬面,最后仲有普普通通既铿鱼汤乌冬,呢度既omakase都算多野食