2018-08-09
约咗老友记喺观塘食饭, 平日晚上嘅apm 餐厅都好full,人潮络绎不绝。 我哋唔想花太多时间排队揾食, 友人提议到观塘出面工业区楼上铺。 好近地铁站 巧明街出口嘅骏业里楼上有间食台湾菜。虽然大厦及走廊比较旧式, 餐厅里面别有洞天。 环境舒适,灯光柔和, 有日式小木屋feel。 虽然主打台式火锅, 不过空气又唔混浊, 冷气唔会过量,舒服自然。餐厅主打台湾小食, 料理,特式锅。哈豆台式点心火锅$118 汤底选了孜然药膳锅(配牛肉,关庙面)各款台式 火锅配料, 以西式high tea层架奉上, 估唔到食台式火锅都咁优雅高贵。汤底有淡淡药材味和孜然味, 标榜食物 不用点酱油, 吃出火锅汤底原味。最上层系牛肉, 肉质嫩滑 肉味浓。中层有麻吉烧, 莲藕,米血糕,甜不辣,冻豆腐,米血糕,爆浆芝士丸,蟹籽丸,蛋饺。。 仲有海虾两只, 肉质弹牙。蟹子丸馅料丰富, 馅料超爆。底层有金菇,粟米,南瓜,娃娃菜和超长蟹棒。全都是经典嘅台式火锅配料,味道不错!路边摊小香肠$32台湾香肠系每次必点 的台式小食。 个皮特别脆特别厚, 肉质有咬口, 带酒味又有少少甜。嘉义葱酥鸡肉饭$59店员推介这个葱酥鸡肉饭。 葱油
餐厅主打台湾小食, 料理,特式锅。
最上层系牛肉, 肉质嫩滑 肉味浓。
蟹子丸馅料丰富, 馅料超爆。
底层有金菇,粟米,南瓜,娃娃菜和超长蟹棒。
全都是经典嘅台式火锅配料,味道不错!
嘉义葱酥鸡肉饭$59
店员推介这个葱酥鸡肉饭。 葱油系老板自制, 淋在手撕鸡上, 充分提升鸡嘅鲜味。 鸡肉选自台湾嘉义鸡, 好有鸡味, 好似返咗内地食嘅走地鸡。 把各种材料捞匀, 瞬间就k.o.了整碟饭。
哈豆鲜果茶$49
一jar 上, 倒落小茶杯。 颜色好靓, 很多水果, 有茶味又有水果嘅香甜, 清新解渴, 中和了𩠌菜的油腻。
补充一吓,台式火锅第二个只售半价$59, 非常抵吃。