2017-08-11
工厦嘅餐厅有增无减,当中有啲都系值得推介。位于荔枝角嘅亿利工业中心,上次黎呢度系专程过黎试试人气台湾菜,今次同朋友一齐过黎试左另一间新新地嘅餐厅。一行四人收工黎到,晚饭时间,客人占半,餐厅位置唔算话好多,眼前系水吧,一般西餐厅装潢,灯光稍暗,睇番前面食评先知,原来佢地有露台位置,不过我地去当日就未有开放。晚市供应套餐,一共7款,包括蒜蓉包、沙律、主菜、饮品,主要系意粉、意大利饭、肉眼牛扒、德国肠、羊架、猪手等,定价 $138-278。此外仲有十多款小食,例如鸡翼、墨西哥脆脆、薯条、薄饼等,定价$38-98。可能附近唔多呢类型餐厅,个人认为价钱中上。睇番午市、下午茶价钱比较划算。一行四人试左四款唔同嘅套餐,一齐分享,乜都试到啲。枱上嘅橄榄油樽都几可爱。蒜蓉包、忌廉薯仔汤蒜蓉包每人一块,焗得香脆。是日餐汤系忌廉薯仔汤,薯仔唔算打得好碎,保留口感。汤底亦唔会过份稠身,一般西餐厅质素。沙律沙律都系每人一份,可能仲系新餐厅,比较少见用上咁大嘅餐碟上沙律,而沙律嘅份量变相显得有点少,沙律菜都算新鲜。香草酱蓝青口扁意粉 $138意粉卖相不俗,其实碟身颇深,所以意粉份量都几多,扁意粉软硬适中,唔会太c
枱上嘅橄榄油樽都几可爱。
蒜蓉包、忌廉薯仔汤
沙律
香草酱蓝青口扁意粉 $138
意粉卖相不俗,其实碟身颇深,所以意粉份量都几多,扁意粉软硬适中,唔会太creamy,只系油腻感蛮重的,碟底都系油份。
青口系正常雪藏货色,冇乜特别。个人认为佢地嘅菜式偏咸少少,朋友就觉得冇问题,都系视乎个人口味。
蛋黄忌廉汁蟹肉阔条面 $148
相对青口意粉,个人就更喜欢呢款蟹肉阔条面,用上蛋黄忌廉汁,食落比较creamy而油份唔会太多,而且调味适中,唔会太咸。
阔条面比较散,亦都冇平时食开嘅咁阔身,味道不错。食到都有唔少蟹肉,鲜味讲唔上,但整体几饱肚。
黑松露忌廉汁带子意大利饭 $158
呢度嘅意大利饭比较湿润,饭粒软硬适中,食落稍糊。黑松露味突出,加上忌廉汁,食落唔会干。
面头嘅带子轻轻煎过,食落爽口。
德国肠拼盘 $238
我地几个都未食过以德国肠作为主菜嘅晚餐,一般都系当小食咁点。德国嘅香肠出哂名,听讲净系款式都过千种。
呢度德国肠拼盘有四款香肠,不过未有列明。估计系纽伦堡香肠、猪肉肠、热狗肠、司华力,太专业嘅名称有待客人自行请教店方。
基本上都系煎熟左啲香肠,不过各有特色,几款口感都唔一样,外皮脆口,配上芥辣、茄汁,味道冇大分别。
垫底嘅系粗薯,稍为腍身,盐份唔重,有需要可以自行再加,枱面上系有盐樽。
以酸菜伴碟,本来可以中和香肠嘅肥腻感,不过酸菜略油。
饮品方面选择颇多,有咖啡、花茶、汽水、果汁、梳打等,除左柠茶柠水咖啡奶茶橙汁,其余跟餐加$5-$15。
热朱古力 +$10、热蝶豆花茶 +$5
热朱古力中规中矩,朋友点嘅拿铁,比较普通,连拉花也糊成一旧泡。
至于蝶豆花茶,颜色系蓝蓝地,加入柠檬汁后会变成紫色,都几靓,饮落有少少热柠水嘅味道,几特别嘅,因为平时净系饮过冻嘅蝶豆花饮品。
餐牌: