2017-07-20
今晚阿妈话唔想煮饭,入嚟观塘同我食饭㖞! 我就带佢嚟Sunprime Cafe食西餐,唔好成日食中菜啦~ 平时餐厅会喺面书更新午餐餐牌,睇啱就同同事过黎食; 但晚餐就冇放上面书,唯有上Openrice睇。呢度有散点,亦有晚市套餐。晚市套餐都几弹性,加钱就可以选择唔同餐汤、饮品同甜品,我地就拣左晚餐。【头盘】自家制三文鱼拼盘(茴香黑椒三文鱼、自家腌制三文鱼、田园沙律),摆碟用心,颜色望落都好靓。田园沙律用左黑醋汁,但又略带甜味,好开胃。【餐汤】每日餐汤,今日系菠菜忌廉汤,另加$15就可以转香浓野菌汤、法式洋葱汤或龙虾忌廉汤。我地都好钟意饮龙虾忌廉汤架,一于叫!上枱时已闻到好香龙虾汤味,饮落都好浓郁好鲜甜。最惊喜系加左蟹肉落去,龙虾加上蟹,鲜味倍增。【主菜】秘制鸭胸拼法式油浸鸭脾(配炒田园杂菜、薯蓉、红酒汁)$230秘制鸭胸,唔会好似一般鸭胸咁干身,鸭胸都可以煮到咁多肉汁,正!法式油浸鸭脾,呢个菜制作需时,所以出面食价钱都唔平架。鸭脾要预先经过盐腌,然后再封存喺油面,最少都要好几日时间,唔系好多餐厅肯做,难得遇到,应该要一试。鸭皮煎得香脆,而鸭肉系好软腍,轻轻一扯已经骨肉分离。【主菜】美国
最惊喜系加左蟹肉落去,龙虾加上蟹,鲜味倍增。
【主菜】美国一级牛小排$248
已经预先切成一片片,方便食用。一啖一片,颜色都好粉嫩,完全冇渣。
而炒菠菜虽然够味,但口感粗嚡,有渣。
【餐饮】可以加钱转特色饮品,朱古力咖啡(+$8) - 朱古力味浓,但咖啡味略嫌不足,两种味道唔太平均。
【餐饮】自家制朱古力特饮(+$8) - 朱古力味特别香醇浓厚,唔系用普通朱古力粉冲,系用朱古力磨成,甜中带一点苦,必试之选。
【 甜品】可以喺甜品个餐牌度拣任何甜品,补返个差价就得(套餐甜品以$20算)! 朱古力心太软配云呢拿雪糕(+$28)
完全做到流心效果
焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕(+$48),班戟煎得好香脆,仲配上粒粒焦糖栗子同好少见嘅栗子雪糕。
【服务】点菜时店员会详细讲解餐牌,上菜时亦会介绍每款菜式,餐后又会询问客人意见,服务周到贴心。
【环境】同出面嘅工厦格局截然不同,地方好宽敞,每张枱都相隔一定距离,空间感十足。