2022-12-24
成日都会心郁郁想食泰国嘢,爱佢啲香辣及惹味,最近就比我地揾到间系荔枝角工厦内嘅泰国菜店。泰式火山排骨佢地嘅招牌菜一定要数到依款,见到好多枱客人都有点,有猪同牛嘅选择。我地今次就拣咗猪肉版本,排骨超巨型,浸于酸辣汁之中。手套戴上就可以开餐啦!啲肉好易离骨,一丝丝猪肉被我地撕落嚟再蘸上酸辣汁,食落几惹味呢!泰式肉碎生菜包系我其中一款好爱嘅泰国菜式,炒过嘅肉碎入晒味,酸辣酸辣嘅味道超开胃!仲有啲洋葱、葱花等食落都好刺激同提味。菠萝海鲜炒饭最后当然要点款主食,炒饭超巨型,面头铺满肉松,内有鱿鱼虾肉等海鲜,饭粒唔会太湿都几香口。椰皇三重奏甜品真系要大赞,一羹有3种口感,椰子奶冻加椰子冻仲有面头嘅椰丝脆脆,大满足啊!整体椰子味都好浓,上下两层椰子奶冻加椰子冻好冰凉超清爽,椰丝脆脆增加口感多咗阵香气。饮品我就试咗金钻鲜菠萝冰,菠萝味几出不过就无乜冰感。朋友拣咗椰汁珍多冰超多料。
泰式火山排骨
泰式肉碎生菜包