餐厅: 番尋味
资讯:

2024-08-03 36 浏览
喺观塘返咗咁多年工,都唔知有呢间餐厅,因为有个朋友食咗话唔错,所以我都嚟试吓啦。呢间餐厅虽然唔系好大,坐低一睇佢个餐牌就见到有好多样选择,香港人嘅茶餐厅真系唔简单。我哋大家口味都唔同,各自叫咗唔同类型嘅食物。我就叫咗云吞鸡汤饭,我一睇个餐牌就发觉有啲样食物,平时茶餐厅都唔会见到有嘅选择。所以我谂都唔谂就叫咗呢个。今日我突然想试啲平时少见嘅嘢,我仲叫咗个杂果两份冰添。我朋友就叫咗个西炒饭,见佢50几蚊有饭有嘢饮,睇落好似好抵咁,所以我朋友就拣咗呢个。我另外个friend就叫咗佢哋嘅沙嗲牛面常餐,因为我呢个朋友零舍钟意食常餐,见佢个餐牌个卖相唔错,所以佢就嗌咗呢个啦。等咗唔系好耐,我哋嘅食物随即送上,呢啲就系茶餐厅嘅速度我个云吞鸡一嚟到,就见到个份量都即系唔少,好多料都浮晒上嚟,我一睇就觉得我未必食得晒。个云吞鸡味道都唔错,有三大粒云吞,比平时食开云吞面的size较大,味道食都唔错,清楚见到有虾喺入边。鸡嘅份量真系唔少,有成六大嚿鸡肉,真系抵食夹大件。个常餐嘅沙嗲牛面保持到香港茶餐厅嘅水准,个炒蛋亦都味道唔错,系一个令人满足嘅常餐。最后就系个西炒饭,见到都系装满晒成个碟嘅,个炒饭10分够火

我哋大家口味都唔同,各自叫咗唔同类型嘅食物。

等咗唔系好耐,我哋嘅食物随即送上,呢啲就系茶餐厅嘅速度

最后就系个西炒饭,见到都系装满晒成个碟嘅,个炒饭10分够火候,用料亦都好足,可见呢间餐厅落料方面一啲都唔孤寒,食完呢碟西炒饭基本上唔使食下午茶都可以顶到夜晚。

之后我见到个餐牌上面有个阿华田脆脆西多士,我就忍唔住叫咗你读大家share。西多士好香,一啲都冇煎㶶度,配合埋𠮶啲阿华田脆脆,口感比普通西多士多咗一个层次。呢个西多士真系会推介比其他朋友。

总括嚟讲,呢间系工厦嘅茶餐厅,做到抵食夹大件的要求,环境亦都OK,特别最爱系佢嘅阿华田脆脆西多士,呢个迟吓有机会我会再上嚟吃。