2016-07-03
系APM shopping 完又唔想食APM d 大集团, search 下发现附近有间好似唔错既西餐厅, 见到d 野食都啱食, 就行过去试下由AMP 行过黎都唔算好远, 只系行左5分钟就到, 入口系工厂大厦, 好有探险o既感觉安排好坐位, 已经递上面包同水, 加上黑醋+橄榄油食住睇menu侍应见我地有选择困难就主动介绍有乜好食, 同埋有乜daily special.原来墙上挂左块黑版写左是日精选最后主菜叫左个芥末汁烧猪腩另加配菜芝士焗薯粒侍应话呢度主打食pasta, 意粉&阔条面都系hand-made, 仲推介左芥末忌廉汁蟹肉长通粉我本来都好想试下, 不过唔想又系芥末汁所以就要左香辣蕃茄酱海鲜阔面呢到系无酒饮既, 可能未有酒牌, 留意到附人有人饮冻朱古力个様几靓就叫左杯冻朱好快到, 基本上系睇住佢系open kitchen冲出黎, 见住佢加左劲多奶所以饮之前要搅匀最底的朱古力, 朱古力味浓得黎唔会太甜, 重要冇冰, 唔会愈饮愈淡, 饮到最后都仲好够味等左一阵阔面就到, 面质几好, 咬落好有口感蕃茄酱好浓郁, 带有少少辣味几开胃, 配料都好丰富, 主要系鱿鱼, 虾同蚬阔面食到一半烧猪腩
由AMP 行过黎都唔算好远, 只系行左5分钟就到, 入口系工厂大厦, 好有探险o既感觉 安排好坐位, 已经递上面包同水, 加上黑醋+橄榄油食住睇menu
原来墙上挂左块黑版写左是日精选 最后主菜叫左个芥末汁烧猪腩另加配菜芝士焗薯粒
最重要o既系肥瘦比例平均, 肉, 脂肪, 皮层次分明, 系上品五层肉
食既时候,自己觉得直接大啖咬最好,有返两层脂肪夹住最好食,眼见朋友怕肥,将佢逐层切开,将脂肪切走,有点浪费,食完先讲啦,最多跑多2个圈
只要叫左主菜就可以平$10 叫一个配菜
我地叫左芝士焗薯粒, 薯粒外皮有少少焗到㶶又脆, 由于薯粒表皮面积多过薯条
食落比薯条仲要香口, 另外芝士都落得好足料, 仲可以拉到丝
2个人食晒呢三样野之后已经好饱, 又食唔到甜品