2016-05-01 847 浏览
观塘工厦永远都系揾食好地方,你想食咩都有,而且质素都唔错!今次黎到oldish,呢到有啲难揾,但食物质素确实不错😊一到左oldish, 入到去真系超乎预期嘅大,工厂大厦好处就系地方大够宽敞😮有一半地方系卖衣物、杂货、皮革,一半系餐厅。地方超级大,都几靓,而灯光好柔和,成个感觉好舒服!店内有二十多个位,每张枱都好大,可以坐六七个人,好特别两个人黎系平排咁坐,听讲啲枱枱櫈櫈都可以买嫁!而menu系好似手册咁😁店内嘅好多摆设都好古旧,但古旧得黎又好前卫,影相同食环境真系一流😉扒鲜呑拿鱼沙律 配 胡麻酱💰HKD98如果咁嘅价钱,我就觉得份量有啲少,胡麻酱唔系好够,沙律菜普通,有六七块呑拿鱼,肉质几实,但其实冇乜味。呢个沙律嘅质素平平,唔太值呢个价钱🤔龙虾汁大虎虾意粉 💰HKD138好大嘅两只虾🍤份量正常,仲有甜波椒同洋葱。我个人就唔系太钟意意粉果只味,味道都几浓味,应该系用虾壳同虾头浓缩而成嘅虾汁,我个人就一般喇,反而我朋友就几钟意呢个,所以真系见人见智。而虾真系好大只,虾味都几重味,肉质几实。香煎美国安格斯肉眼扒 💰HKD278好大块扒啊,比我想像中大,一上碟真系好香😁叫左七成熟,肉质几嫩,
扒鲜呑拿鱼沙律 配 胡麻酱💰HKD98
龙虾汁大虎虾意粉 💰HKD138
香煎美国安格斯肉眼扒 💰HKD278
好大块扒啊,比我想像中大,一上碟真系好香😁叫左七成熟,肉质几嫩,即使呢个熟度都唔会靭,牛味都好重🐮我地要左炒杂菜,啲炒杂菜都几好食,呢个价钱呢个质素好合理啊😉
榛子Latte
拉花有待改善😂唔算太特别,比普通咖啡甜少少,一般。但系佢啲杯好靓。用黎影相真系好靓
Oldish Tiramisu 💰HKD68
好多人介绍过呢个,佢特别之处系唔似一般tiramisu咁成旧蛋糕,而系喺个tiramisu隔离会倒一杯expresso,令整体感觉一冷一热咁。不过我个人觉得太重味了,加上个tiramisu得中间冻,呢个甜品对呢餐饭黎讲感觉太heavy
整体黎讲,呢到有得食有得行,感觉十分舒适、文青,食物质素亦不俗,唯前菜有点失望。黎到观塘紧系揾啲平时冇得食嘅餐厅啦,点会去连锁店啊,想舒服食晚餐,又想有街行,推荐oldish!!!!😁😁
2016-04-29