2018-12-15
咁啱嚟到观塘上堂,系附近揾嘅特色嘢食,于是就上左哈豆食台湾嘢啦。哈豆有两间分店,呢间系工厦2楼。一入去就见到墙上有好多台湾嘅相,餐厅挂住好多特色的牌同海报,好有古色古香的台湾风味。一整面红砖场加上海报同精品,更有风味!个肚打晒彭,我地一行二人叫左两个套餐加一个小食^_^ 点餐系用点餐纸写的,上面有推荐的小食,我地见到就即点左一个咸酥鸡啦~咸酥鸡啖啖肉,皮薄,而且不会太重味,但口感外在酥脆,肉质够实,重点推介!套餐叫左台湾牛肉汤面,牛肉超厚身,啖啖肉,而且十分香牛味。面弹牙不会太软身,加埋菜甫的少少辣味,带出左牛肉面的香味。另一个套餐系椒盐排骨肉燥面,肉燥捞面不会太咸,份量适中,加上椒盐排骨仍不会太重味,味道平衡得刚刚好。饮品方面,跟餐加点左蜂蜜仙草,仙草份量十分丰富。入口有香甜的蜂蜜味,并不会死甜。另一杯系跟餐的热豆浆绿茶,入口顺滑,不会有茶涩味亦不会有嚡口的感觉,十分适合依家冬天冻冻地时暖暖心胃。总结:特色工厦小店,适合三五好友相约吹水简单食饭,意想不到的工厦出色台湾菜!
一整面红砖场加上海报同精品,更有风味!