2020-03-24
自从多咗去九龙湾𠮶边做嘢之后, 发现多咗好多隐世餐厅。 今日去咗牛头角站附近嘅呢间西餐, 真系估唔到工厦都有咁高级嘅餐厅。工厂大厦其貌不扬, 外面睇一啲都唔觉得咁正入到入面就发现装修几靓, 而且每样摆设都好有心思, 例如好似呢个发光嘅水壶, 传统特色得嚟又有啲新潮嘅艺术创意 仲有呢个用碟做嘅墙壁, 都系传统与现代混埋一齐你间餐厅个名话佢唔系厨房, 其实就并非一般嘅厨房咁解, 无论摆设定系煮嘅嘢食都见到餐厅每一位员工嘅心血点餐之后我即刻上枱嘅系面包同饼干, 面包焗得个皮好脆, 入面松软, 饼干条咸咸地几开胃, 用嚟点汤就一流 今日嘅餐汤系 甘笋姜忌廉汤, 浓浓嘅 甘笋味 加少少姜调味, 个汤做得好滑另外呢个牛油梨鲜虾沙律就更得, 唔单止卖相有心思, 食落仲好有层次感, 牛油果好柔软, 加上调咗味嘅梨同虾肉, 混埋一齐食, 上面仲有几只爽口嘅鲜虾, 感觉新派主菜系呢个吉列黑松露牛柳, 绝对系好有工架, 黑松露加咗喺吉列脆皮入面, 份量啱啱好, 香得嚟冇抢走牛柳嘅味, 牛柳都煮得好冧,好嫩口呢个pork belly就仲劲,咁厚肉嘅腩仔煮得好均匀, 皮脆肉嫩, 咸度啱啱好, 再加埋烧过之后依然
工厂大厦其貌不扬, 外面睇一啲都唔觉得咁正
仲有呢个用碟做嘅墙壁, 都系传统与现代混埋一齐
黑松露吉列牛柳
呢个pork belly就仲劲,咁厚肉嘅腩仔煮得好均匀, 皮脆肉嫩, 咸度啱啱好, 再加埋烧过之后依然保持到肉汁, 半肥瘦好平衡, 加埋少少甜菜喺侧边调味, 口感丰富有层次
餐饮方面有呢个bloody Mary, 三种唔同嘅会加上梳打水, 甜度唔太过份, 加埋有果肉喺入面 ,非常大杯可以饮成个钟, 性价比高
仲有套餐包埋一个甜品, 鲜果乳酪, 手打嘅乳酪下面 铺满咗水果, 乳酪新鲜, 调味啱啱好, 酸酸甜甜有够滑, 食完之后好满足感完成一餐
咁高质嘅西餐厅真系好希望下次再来。