2021-09-15
周末同朋友一齐喺观塘,佢带咗我嚟呢间喺工厦里面嘅餐厅,话地方简约食物美味,要我试吓90后经营嘅餐厅😆叫咗 Lunch Set $70嘅「日式馒鱼蛋包饭」同 $68嘅「蒜香蚬肉意大利粉」,两个午餐都加 $15 要「沙律🥗」,两个都要 $42嘅 Cappuccino (跟餐有半价😆),另外再加 $52嘅甜品「法式窝夫配雪糕」share 嚟食😆-「沙律🥗」先上,沙律菜好新鲜,简单好食,仲好大碟😆,我特别钟意𠮶啲菠菜😋-「日式馒鱼蛋包饭」有大半条鳗鱼,鸡蛋🥚炒得好滑,仲有好多粟米粒🌽,一齐食几好味😋-「蒜香🧄蚬肉意大利粉🍝」:新鲜连壳嘅蚬肉,肉质结实,几鲜味😋-「法式🇫🇷窝夫配雪糕」:冻冰冰嘅雪糕🍦配暖暖哋配窝夫🧇,食落几醒神😋,仲加咗好滑嘅忌廉😋- Cappuccino 几香几滑😋,只杯嘅花纹仲好靓,几 artistic 😆餐巾纸上面写住「今こそ心を落ち着かせる时である」,收据上面写住「我哋真系好L钟意香港, 莫忘初衷」,我食完之后,感觉相当平静,再加一点感慨,仲非常敬重小餐厅嘅诚意 …