2020-11-23
喺九龙湾行完, 当然要揾食啦。 今次支持吓烧山。虽然系茶餐厅, 但都等咗成 15 分钟左右。 入店前都系指定动作先可以入座。喱个海南鸡饭, 配嘅系油饭, 饭好有香茅同鸡油味, 但食到一半, 就会觉得偏咸咗少少, 而且有啲寡, 鸡方面, 鸡肉都算嫩滑, 但唔系非常 juicy, 配有少少菜同一碗汤, 当日系葛汤, 同埋三款平时食海南鸡都会有嘅酱, 分别系豉油膏、姜蓉同蒜蓉辣酱, 喱三只酱都好好味, 豉油膏甜甜地咁, 令鸡除咗咸味仲有啲甜味, 姜蓉因为有少少油, 所以令鸡肉更滑而且带有少许姜嘅清香味, 最后, 亦系我喱个唔食辣嘅人都觉得不错嘅蒜蓉辣酱, 辣味香而辛, 但系可接受, 再加埋有啲蒜味, 更香。 以下系极尚 . 浓花胶滑鸡汤配泡饭, 饭系硬饭, 适合做泡饭, 汤好清甜, 带有鸡味, 同时因为有菜, 所以有菜嘅甜味, 可能店家有隔过鸡油, 唔会太油腻, 鸡同花胶份量都算多, 花胶软, 但有赵口, 唔会煲到淋晒一 pat pat, 鸡可能因为煲完汤, 所以好易就骨肉分离, 而且算嫩, 鸡味亦浓, 配埋饭食味道同口感都相当不俗。 饮品方面, 直得一赞嘅系, 店家用有真空隔层嘅锑
饮品方面, 直得一赞嘅系, 店家用有真空隔层嘅锑杯盛载, 所以冻饮品啲冰唔会太快就溶晒, 美观得嚟又实用; 店入面墙身挂有不同年代嘅电影海报, 部分墙身亦舖有纸皮石, 为店面增添一种怀旧感。