2017-10-10
早前系Facebook同IG见到好多朋友去过位于观塘工厦呢间高兴Happinesssss Cafe分享佢地系度用餐嘅靓相, 其中有两样好吸引到我地, 就系鹅肝牛肉汉堡同柠檬忌廉枫糖Pancake, 老婆系Pancake控, 我地决定今晚放工去试一试。😆我系Openrice揾到地址系成业工业大厦地下, 但系成业街我地闲逛工厦时都经过, 唔多觉有餐厅, 开头仲以为系地址有误, 原来高兴Happinesssss Cafe虽然系地下, 不过系要入左成业工业大厦之后推开走廊门先见到。🙈虽然地点好隐蔽仲要系平日夜晚, 但系Cafe都差唔多坐满客人。Cafe楼底都几高, 装修好有格调, 以怀旧为主题, 座位都几宽敞, 环境舒服。😙Cafe菜式都有好多款, 高兴鹅肝手打牛肉汉堡同柠檬忌廉枫糖Pancake当然一定要点啦, 另外我地点左一份沙律, 香港Style肠同香蕉蜂蜜沙冰。价钱唔贵, 而且不需要加一。👍香蕉蜂蜜沙冰唔太甜, 蜂蜜味好香浓, 唔饮冻饮嘅老婆都钟意。健康素菜沙律比预期大份好多, 两个人分都绰绰有余。黑醋汁配上新鲜沙律菜, 再加上香脆嘅Nuts, 味道非常配, 微酸微甜, 好醒胃。高兴鹅
高兴鹅肝手打牛肉汉堡味道有惊喜, 汉堡好厚身, 多汁之余牛肉味都好重, 面包松软, 外层微脆, 加上鹅肝嘅油香同香甜嘅菠萝, 一口咬落去, 口感味觉都非常丰富, 好满足。😋
香港Style肠非常有特色亦好现合老香港呢个主题, 口味系全香港首创嘅梅菜猪肉同榄豉辣椒。😳 香港Style肠系切片上枱, 每片外层都微脆, 味道好浓不过唔会太咸, 仲食到梅菜粒, 口感好特别。😆
今晚嘅主角柠檬忌廉枫糖Pancake卖相好吸引, 外层脆嘅程度有d似格仔饼, Pancake加上枫糖同柠檬汁再沾上忌廉, 外脆内软, 香甜之余, 柠檬再提升左Pancake嘅鲜味, 老婆超钟意, 结果我到最后只分享到半件。🙈
沙律, 小食, 主菜, 饮品再加埋Pancake, 埋单每位$170, 果然系工厦开餐特别抵食。😄
餐牌